Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mjerenje temperature u uhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

stanislav

15.01.2004. 13:45

Poštovani,
molio bi da mi objasnite mjerenje temperature u uhu. Naime postoji razlika između temperature u uhu, ustima, rektumu i aksijalno. Mi smo svi navikli da ako nam je temperatura do 37°C normalna, a sve preko toga nije, a kod 40 zovem hitnu. Pošto je u u uhu normalna temperatura viša od 37, htio bi da znam koja je to granična temperaturna vrijednost do koje je temperatura normalna, mjereno u uhu naravno, i kad bi se ja morao zabrinuti za povišenu temperaturu moje 9 mjesečne kćerke.

nina

15.01.2004. 22:22

samo da se nadovežem na pitanje? kad se treba zabrinuti kod dvomjesečne bebe ili je temperatura, temperatura kod svih beba bez obzira na uzrast?

Dr. Darko Richter

16.01.2004. 00:04

Timpanalna temperatura, tj. temperatura bubnjića, tj. temperatura koju mjerite u uhu, normalno iznosi do 38°C. Kada dosegne ili premaši tu vrijednost, smatra se povišenom. Usput, treba da znate da je mjerenje temperature u uhu pouzdano samo za pozitivni nalaz, tj. za nalaz povišene temperature (npr. izmjerite 38,6°C - tada možete biti sigurni da ćete slično utvrditi i živinim ili digitalnim termometrom pod pazuhom ili u rektumu), dok normalan nalaz za svaku sigurnost traži potvrdu mjerenjem klasičnim metodama. Drugim riječima, termometar za uho nije uvijek 100% senzitivan, pa mu koji puta povišena temperatura promakne, a što dosta ovisi i o prohodnosti zvukovoda i dobrom usmjerenju "kljuna" koji se stavlja u zvukovod.

Dr. Darko Richter

17.01.2004. 18:29

Još jedan važni dodatak, u svezi s potpitanjem Nine: svaka promjena tjelesne tepmperature u dojenčeta mlađeg od 4 mj., zahtjeva neodgodivi pregled pedijatra ili najbližeg liječnika.

stanislav

20.01.2004. 10:22

Poštovani dr.Richteru,
zahvaljujem se na brzom odgovoru, te bi želio da mi potvrdite kako sam ja shvatio Vaš odgovor.
Ako djete ima , pod pretpostavkom u dobro zdravstveno stanje uha i pravilno usmjeren "kljun" prema bubnjiću, temperaturu od 38°C to je u protuvrijednosti od 37°C mjereno aksijalno, odnosno 38,6°C u uhu je kao i 37,6°C pod pazuhom. Jesam li u pravu ili ne ?
Sa štovanjem Stanislav

Dr. Darko Richter

21.01.2004. 00:27

Otprilike ste u pravu, s time da treba znati ovo: striktno uzevši, u guzi je temperatura povišena počevši s 38°C, dok se pod pazuhom to uzima od 37°C. Nisu uvijek matematički točne razlike aksilo-rektalnih mjerenja, jer u fazi porasta razlika može biti veća, tj. do 1-1,2°C (viša rektalno no aksilarno), dok u fazi stabilizacije, tj. kada povišena temperatura vlada već neko vrijeme, ta razlika iznosi onih uobičajenih oko 0,6°C. Slično vrijedi i za uho. Naime, temperature mjerene u guzi i uhu odražavaju centralnu temperaturu, tj. temperature sve ostale unutrašnjosti organizma, dok aksilarna temperatura i temperatura mjerena pod jezikom odražavaju perifernu temperaturu, i opet s manjim međusobnim odstupanjima. Ta periferna temperatura poraste tek nakon porasta centralne, a dosta ovisi i o drugim faktorima, npr. mogućnosti hlađenja tijela odavanjem topline.