Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tina

18.01.2004. 22:50

Postovani doktore,
imam dva pitanja vezana za dojenje. Da li je istina da mlijeko gubi na kvalitetu nakon pojave mjesecnice? I da li je moguce da se dobije hormonski poremecaj ako se i nakon dobijanja mjesecnice nastavi s dojenjem ( moju prijateljicu napao zbog toga njzin ginekolog, a ja to prvi put cujem)? Inace ja moju kcer koja ima 12 i pol mjeseci jos uvijek dojim pomalo (koliko imam), a mjesecnicu sam dobila prije 4 mjeseca.
Puno vam hvala unaprijed

Dr. Darko Richter

19.01.2004. 13:27

Odgovor na pitanje broj 1 jest: ne.
Odgovor na pitanje broj 2 jest: ne.
Pitanje je što je vaša prijateljica shvatila od razgovora s ginekologom: ne poričem da ju je možda napao, ali sam skoro 100% siguran da je nije napao zbog dojenja. Osobno imam preko 20 godinaiskustva razgovaranja s roditeljima i pacijentima i makako se ja trudio govoriti hrvatski i pristupačno laičkom poimanju, pacijent uvijek od toga stvori neko vlastito mišljenje. I zato rado čita kojekakve glupe časopise s nazovi medicinskim člancima, jer ga ta pitanja zanimaju, a misli da tamo sve razumije. Medicina jednostavno nije tako jednostavna da bi je baš svatko mogao danas razumjeti, ali se svatko može potruditi na pravi načni. Ja svakom savjetujem: što mene pitate što vam reako vaš liječnik? Sto je znam što vam je rekao, a što ste vi razumjeli !? Zato, što god komu nije jasno, najbolje je da pristojno inzistira na objašnjenju kod liječnika koji mu ga je dužan. I tu će se vidjeti slijedeće: da mnogi liječnici neće baš znati objasniti to što su rutinski nekome ispričali, ali i to da je stupanj općeg medicinskog obrazovanja u naš tragično slab. No, od takvih otkrivenja mi smo kao društvo još jako, jako daleko. A htjeli bismo g. 2007. u Europu! Tamo svatko za svoje novce ima pravo na razumljivo objašnjenje, bez uvrede za bilo koga. Kod nas se još uvijek traži durgo, pa treće mišljenje, kojima se stvari samo kompliciraju, jer malo tko ima petlje pitati na licu mjesta za svoja prava. To se uvijek događa naknadno, i tako se gubi vrijeme, novac, a možda i dio zdravlja. Nažalost.