Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim Vase misljenje (kateterizacija)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zeljka

25.03.2005. 17:59

Postovani,

imamo curicu od 16 mjeseci kojoj je pedijatrica preporucila posjet nefrologu i kateterizaciju. Zanima nas i Vase misljenje.

Dakle, meni su od pocetka trudnoce dijagnosticirali asimptomaticnu bakteriuriju, koja je lijecena antibioticima, i zadnja kontrolna urinokultura je bila sterilna (nalaz urina mi je uvijek bio normalan, nisam bila hospitalizirana). Beba se kroz trudnocu razvijala normalno, na porodu je bila normalne tezine/visine, s Apgarima 10 i 10.
Pedijatrica u rodilistu je napravila rutinsku kontrolu urina, s obzirom na podatak iz trudnicke knjizice o mojoj – izlijecenoj – asimptomaticnoj bakteriuriji (pretezno se radilo o bakteriji Proteus m. i u jednom navratu o E. coli), a beba je inace bila zdrava. Urinokultura je pokazala prisutnost bakterija 10 na 5, pa je pedijatrica predlozila punkciju mokracnog mjehura, no nakon jos jedne urinokulture, kada je iznos bakterija pao na 10 na 4, odustala je od punkcije mjehura, s napomenom da napravimo urinokulturu kad beba navrsi tjedan dana (pustene smo iz rodilista 4. dan).
Rezultat te urinokulture i nakon toga bakteriograma je bio Proteus m., 10 na 5, a svi ostali parametri urina su bili u normali. Beba je lijecena 14-dnevnom terapijom Ceporexa, nakon cega je kontrolna urinokultura pokazala sterilan urin.

Nedugo nakon 1. rodjendana beba je dobila rozeolu, a njena pedijatrica je trazila da za svaki slucaj napravimo rutinsku kontrolu krvi i urina. Nalaz krvi i urina je bio uredan, ali je pedijatrica (s obzirom na to da je i bebi po rodjenju dijagnosticirana asimptomaticna bakteriurija, koja se po napravljenoj kontroli smatrala izlijecenom), trazila da se napravi i urinokultura. Iznos bakterija je bio 10 na 4, pedijatrica je trazila da se ponovi jos jednom, tog puta je bio 10 na 5, a bakteriogram je pokazao prisutnost E. coli. Nakon sto su urinokultura i bakteriogram ucinjeni jos jednom sa istim rezultatima, pedijatrica je propisala desetodnevnu terapiju Ceporexom. Na kontrolnoj urinokulturi i bakteriogramu bilo je vidljivo da je E. coli i dalje prisutna i to u istoj kolicini. Uzorak urina je svaki puta uzet vrecicom.
Pedijatrica je sugerirala da jos jednom napravimo urinokulturu ali da ovoga puta uzorak urina uzmemo tako da se beba direktno popiski na podlogu za urinokulturu (beba je u medjuvremenu naucena na "tutu"blunk. Medjutim, i tada je rezultat bio isti – prisutnost bakterija 10 na 5 (ovoga puta pedijatrica nije niti narucila bakteriogram).
Ovaj period uzimanja uzoraka i slanja na bakteriogram se vremenski dosta oduzio, s obzirom na to da se bakteriogram ne radi u lokalnom domu zdravlja pa smo cekali na rezultate i po tjedan dana. Beba je u medjuvremenu navrsila 16 mjeseci.

Zelim istaknuti da beba cijeli ovaj period (od rodjenja) nije pokazivala nikakve znakove uroinfekta – nema crvenila spolovila, ucestalog mokrenja, leukociti su kod svake kontrole urina bili u normali, nije febrilna, dobro jede i spava, vesela je, odlicno napreduje i opcenito izgleda 100% zdrava.

Sada nas pedijatrica savjetuje da posjetimo nefrologa-pedijatra kako bi se kateterom uzeo urin (pedijatrija u OB Pula).
Nas zanima da li bi nam to i Vi savjetovali, te opcenito na sto se trebamo pripremiti. Pretpostavljam da prvi dan necemo nista ni saznati s obzirom da za nalaz bakteriogram treba jedan dan. Sto nas dalje ocekuje, u slucaju da nalaz tih pretraga opet bude isti?

Ispricavam se na opsirnosti, te se unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Sa stovanjem,
Zeljka

Dr. Darko Richter

25.03.2005. 21:33

Preporučio bih vam istu stvar, jer je kod dojenčadi i male djece vrlo česta pojava da se urin, uzet u nalijepljenu vrećicu, kontaminira bakterijama iz okoline, pa ispadaju signifikantne bakteriurije i stalno se postavlja sumnja na uroinfkeciju. Katater-urin nije ništa drugo nego uzimanje urina izravno iz mjehura uvlačenjem kroz uretru sonde (katetera), čime se u velikoj mjeri izbjegava kontaminacija s kože. Nije bolno, nije ugodno, no u ženskog djeteta stvarno nije nikakav problem. Dalje obrada urina i urinokulture teče kao i do sada. Nalaz signifikantne bakteriurije u tako dobivenom urinu znači bi da je u pitanju uroinfekcija.

Zeljka

04.04.2005. 21:40

Pedijatrica je promijenila misljenje, te nas sada (nalazi se u medjuvremenu nisu promijenili) salje prvo na UZV bubrega i onda kod nefrologa. Kateterizaciju vise ne predlaze kao najbolju opciju.
Njeno objasnjenje je da UZV nije invazivan i da ce se tako najbolje vidjeti stanje bubrega.

Molim Vas, dajte mi jos jednom svoje misljenje!
Zahvaljujem se,

Zeljka

Dr. Darko Richter

06.04.2005. 21:53

UZV i urinokultura nemaju nikakve veze: niti UZV može zamijeniti unrinokulturu, niti je zbog neivnazivnosti bolja opcija. Neinvazivno je i ovo naše prepisivanje, ali od toga još uvijek ne znamo ima li,ili nema, uroinfekcije. Jedini je način lege artis (po zakonu struke) uzeta urinokultura, a to bi u ovom slučaju bio kateter-urin ili čak suprapubična punkcija. Što ako ultrazvukom dokaže groznu anomaliju bubrega ili mokraćnog trakta? Opet mora učiniti urinokulturu. A što ako je ne dokaže? Onda mora učiniti barem 3 urinokulture. Ultravzuk još nigdje nije zamijenio zdravi razum, a mnoge je stvari samo zakomplicirao, jer je ljude zavarao da ga može zamijeniti. To je osobito slučaj izvan Europske zajednice, jer oni koji još nisu unutra, misle, da tehnologija koju izmišljaju oni u EZ-u, služi da se zamijeni zdravi razum. A izumljena tehnologija još nikada samo od sebe nije izmislila novu tehnloogiju, tj. novi napredak. Taj uvijek ovisi o tome, da oni unutar EZ-a, izmisle napredniju tehnologiju, umjesto da već izumljenu puste da mozga umjesto njih. I dok se to ne shvati, nema nama ulaska u EZ, sigurno. Opet kažem, Gotovina je obična izlika za domaće nesposobnjakoviće, jer im iz EZ jasno govore: nesposobni ste, mi nismo izmislili UZV da se radi umjesto urinokulture, a još manje umjesto da malo mozgate. Kompleksno je to.

Zeljka

14.04.2005. 20:31

Jest, kompleksno je. I zalosno da takve stvari utjecu na zdravlje jednog djeteta (a i svih ostalih pacijenata).

Kako nazalost danas takodjer struka (cast iznimkama!) ne prihvaca pitanja roditelja - doktorica je glatko odbila nase pitanje/trazenje uzimanja urina za urinokulturu kateterom. Rekla je da mozemo to uciniti "na svoju ruku", ali da ona takav nalaz urinokulture (s uzimanjem urina kateterom) ne bi prihvatila kad bi bio negativan, jer bi zbog ranijih nalaza gdje je E. coli prisutna vjerovala da je pogresan.

Stanje nakon UZV bubrega i posjeta nefrologu je slijedece:
- oba bubrega su uredno polozena, urednog oblika, ehogenosti i debljine parenhima, jasnih kontura, nema znakova znajajne ektazije kanalnog sustava s nijedne strane.
Mjehur je takodjer uredan, s dosta sedimenta.

Dijagnoza:
-bakteriurija in obs
-asimetrija velicine bubrega (lagana) - lijevi bubreg je za 4 mm manji od desnog.

Preporuka:
- kroz par dana uzeti vise soka od brusnica, a onda urinokultura lege artis (tako da se curica popiski direktno na podlogu za urinokulturu) i ukoliko se pokaze pozitivni nalaz da se provede terapija, iza toga zastita kroz 2 mjeseca.
- ukoliko se nakon toga potvrdi ponovno bakteriurija, misli da je indicirana i daljnja obrada, tj. MCUG.

Dan nakon posjeta nefrologu, nasa curica je dobila temperaturu 40 (mjereno rektalno), njena pedijatrica je narucila krvnu sliku i urin. Nalaz urina je uredan, a krvna slika je pokazala da je sedimentacija povisena na 40. Dijete je spavalo nemirno, ponekad bolno plakalo, imalo blago smanjeni apetit i temperaturu - to su bili jedini simptomi. Istovremeno su joj poceli izbijati svi ocnjaci.
Pedijatrica je zakljucila da se radi o upali ali smatra da to nije bio pijelonefritis jer su, citiram, "izostali uobicajeni simptomi". Propisala je Zinnat, malo jacu dozu (puna zlicica), i slijedeci tjedan moramo doci na kontrolu.
Curica je imala srednju do visoku temperaturu (izmedju 39 i 40,3 mjereno rektalno) ukupno 2,5 dana, nakon toga uopce vise nema temperaturu. Bolni plac je prestao nakon 2 dana, a otprilike tada je porastao i apetit. Zinnat jos pije (ukupno ga treba piti 10 dana), ali sad se ponasa i izgleda sasvim zdravo.

Sok od brusnice smo joj poceli davati odmah nakon posjeta nefrologu (znaci sad popije otprilike 150 ml dnevno, i pije ga tjedan dana).

Zanima me slijedece: zadnju dozu Zinnata popit ce u nedjelju. Koliko dana bi Vi cekali da joj se napravi urinokultura (i krvna slika)? Ako bi nakon toga urinokultura bila pozitivna, da li bi odmah presli na IV antibiotike (dnevna bolnica)?
Ako bi urinokultura bila sterilna, da li bi odmah presli na profilaksu? I koji antibiotik je po Vasem misljenju najbolji za profilaksu (kad je u pitanju E. coli)?

Imam jos jedno pitanje, u vezi velicine bubrega - da li se moze dogoditi da manji bubreg (lijevi je 4 mm manji od desnog) "dostigne" po velicini desni, ili ce ta asimetrija ostati? Da li se ona rodila takva, ili je velicina bubrega povezana s E. coli?

Ispricavam se na opsirnosti, ali je nazalost doktorica nefrolog bila vrlo stura u odgovorima i pojasnjenjima.
Zahvaljujem se,
Zeljka

Dr. Darko Richter

16.04.2005. 23:49

Ne znam zašto biste sada pretraživali urin, kada je, usred temperature, nalaz bio negativan, ako sam dobro shvatio (pretpostavljam da je i urinokultura u tom času ispala negativno). Upala kao dijagnoza ne znači ništa, jer je pitanje: gdje je upala, a ne: da li je upala. Pustite da od zdanje doze Zinnata prođe barem 7 dana, zatim možete ponoviti SE i urin s urinokulturom. A što se tiče UZV, točno je onako kako sam vam rekao. Najobičnije ništa, utvrdili su da ima bubrege, i to je sve. To da nema na bubrezima znakova upale, ne znači da nema bakteriurije, pa opet ostaje ona: treba raščistiti ima li je ili nema.

Zeljka

19.04.2005. 10:43

>(pretpostavljam da je i urinokultura u tom času ispala negativno)

Urinokulturu tada nisu ni radili - bio je petak, biokemijski laboratorij ne radi subotom da bi mogli ocitati urinokulturu (i poslati je u Pulu na bakteriogram), a pedijatrica nije smatrala da je potrebno da uzorak urina nosimo mi direktno u Pulu na urinokulturu.

Jucer je bila zadnja doza Zinnata, prema Vasem savjetu pricekat cemo tjedan dana za kontrolu krvi i urina, ovaj put sa urinokulturom (pedijatrica je htjela kontrolu obaviti vec tjedan dana od pocetka uzimanja Zinnata?!). Curica je u medjuvremenu opet "ona stara".

Sa stovanjem,
Zeljka

Dr. Darko Richter

19.04.2005. 22:13

Valjda je htjela vidjeti da li je urin sterilan, za svaki slučaj, jer nije mogla imati urinokulturu prije početka liječenja. Ništa čudno, osim ako nije čudno da birne za vaše dijete, a vi se čudite.

Zeljka

20.04.2005. 16:56

>osim ako nije čudno da birne za vaše dijete, a vi se čudite.

Ne, ne cudim se. Normalno je i pozeljno da se pedijatar brine za svoje pacijente.

Napisali ste pretpostavku da je napravljena urinokultura, jednostavno sam vam opisala situaciju (razgovor s pedijatricom) zasto nije bila napravljena.

Sa stovanjem,
Zeljka

ankica1982

12.11.2016. 18:20

Poštovani, moje dijete staro je 12 dana.pusten je iz bolnice sa bilirubinom 180..isključivo sam ga dojila. Nije imao stolicu prva 2 dana doma, zutica se nije povlačila pa nas je patronažna poslala kod pedijatra..rečeno je da dijete dobiva na kilazi i dogovorena kontrola za 4 dana. U međuvremenu je imao 3 puta stolicu. Na sljedećoj kontroli ustanovljen gubitak težine od 30 grama, stavljena je vrećica za prikupljanje urina i poslani smo u bolnicu. Svi nalazi u bolnici su u redu, dijete dobiva na kilazi (dojenje +dohrana) nakon terapije sunčanja bilirubin je pao sa 280 na 137. Jedino urinokultura pokazuje esherihiju coli i enterobacter spp 10 na 5. Žele ponovo uzeti urin ali kateterom zbog manje mogućnosti kontaminacije..nije li to preinvazivan zahvat na tako malom djetetu? Trebamo li tražiti drugo mišljenje?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.11.2016. 22:00

Bio bih skloniji da se pokuša još par puta prikupiti utrin vrećicom uz pojačane mjere dezinfekcije spolovila prije uzimanja urina. No i kateterizacija, obzirom da se sprovodi sterilno, nije preveliki stres..

koka_88

03.12.2016. 15:50

Poštovani doktore,
imam bebu (dječaka) od 6 mjeseci. Sa 4 mjeseca mu je u urinu pronađena bakterija klebsiella. Na prvom nalazu je bila vrijednost 10 na 5. Dobio je antibiotik zinat. Par dana nakon antibiotika je ponovljena urinokultura i nalaz blebsiella 10 na 6. Nakon toga je dobio terapiju cefaleksin i nakon terapije smo radili urinokulturu tako što mu je urin uzet kateterom. Juče nam je došao nalaz koji glasi: U 1ml urina izolovano je: klebsiella pneumoniae (300). Je li ovo pokazatelj urinarne infekcije ili se ovaj broj bakterija toleriše? Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.12.2016. 11:35

Riječ je o vrlo malom broju bakterija, ne bih davao terapiju. Kontrola urina i urinokulture svaki mjesec.