Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nece mlijeko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

18.12.2003. 19:55

Dobar dan,

Imam petomjesecnu djevojcicu tesku oko 6kg. Kada je imala oko tri mjeseca ustanovljeno je da ne napreduje dovoljno tj. da ja nemam potrebnu kolicinu mlijeka. Preporuceno je da je dohranjujem umjetnim mlijekom. Problem je u tome sto do dan danas ona ne zeli da pije nikakvu zamijensku formulu - isprobala sam vec sve vrste mlijeka koje su dostupne na nasem trzistu (osim kravljeg). Jednom joj cak 10 sati nisam dala nista da jede i opet je odbila. Danas sam kupila kravlje mlijeko u kesici - obrano - i dolazim u iskusenje da i to probam. Ponekada joj uspijem "ugurati" 2 dcl. Bebimila dnevno pomijesanog sa keksom jer samo na tu varijantu ponekada uspijeva. Flasicu ne zeli ni da vidi tako da se trudim kasicicom.
Mimo toga jako voli vocne kasice i one od povrca i supice - ma cini mi se da bi pojela sve sto bih joj dala samo da nije mlijeko. Ja dnevno uspijem akumulirati toliko mlijeka da joj je mozda dovoljno za jedan obrok. Radim i trudim se da je nastavim dojiti bar jednom dnevno. U toku noci uopce nemam mlijeka. Receno mi je da je bebi u toj dobi potrebno minimalno 1/2 litre mlijeka. Recimo da ona dnevno uzme oko 2,5 dcl.
Pitanje je: Da li bi bilo dobro da joj uvedem mladi sir, vrhnje, jogurt....vjerojatno cete odgovoriti "NE", ali ja vise jednostavno ne znam sta da radim. Vjerovatno je i moja svakodnevna uzrujanost dovela do toga da vise ne mogu da dojim.
Unaprijed zahvalna.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

21.12.2003. 20:15

Cijenjena gospođo, Vaš problem nije rijedak. Dijete je okusilo drugu hranu koja joj je ukusnija, osobito u usporedbi s mlijekom na koje do sada nije navikla. Inače, kada govorite "kravlje mlijeko" mislite na mlijeko iz dućana, u vrećicama, tetrapaku.... Nije na odmet da Vas upozorim da su i mliječni pripravci koje proizvodi farmacetska industrija na bazi kravljeg mlijeka. Razlika je jedino u načinu pripreme. Mogućnosti industrije, naravno, znatno su veće, pa je takvo kravlje mlijeko maksimalno kvantitativno i kvalitativno prilagođeno majčinom mlijeku.
Pokušajte održati Vašu laktaciju, što je duže moguće, pa će u međuvremenu i jelovnik Vašeg djeteta biti svakim danom sve veći u skladu s napredujućom dobi.
Jogurt možete pokušati dati u početku u maloj količini, a možete ga i zasladiti. Kako dijete jede voćne kašice i povrće, možete joj ponuditi i manju količinu voćnog jogurta sa smanjenom količinom masti za početak. I molim Vas, nemojte se toliko uzrujavati, vjerujte, to neće pomoći. Od koristi može biti praćenje djetetova razvoja i raspoloženja.
Mnogo pozdrava.