Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26386

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


noćno mokrenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

morska

24.11.2016. 15:40

Poštovani,
molim savjet.
Dječak 4 godine i 2 mj. mokri po noći, po danu je sve u redu (skinuo je dnevnu pelenu sa 2, a noćnu sa 3 godine), ukoliko ga ne dignem i odvedem na wc.Jako čvrsto spava. Zapravo kao da nikada nije "usvojio" noćno spavanje i mokrenje. Trenutna nam je praksa da ga budim po noći (jednom), potpuno razbudim i odvedem na wc. I to funkcionira. Da li je to ispravno, i da li je zabrinjavajuće sve ukupno.Što nam je činiti?
Hvala najljepša!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.12.2016. 11:40

Kada je riječ o kontroli nevoljnog mokrenja noću potrebno je naglasiti da se može protegnuti i do školske dobi. Ukoliko dijete „tvrdo“ spava (ne može ga se razbuditi) i ako je neko od članova uže obitelji dulje mokrio tada je najčešće riječ o primarnoj noćnoj enurezi. Nakon određene dobi (3-4 godine) noćnu pelenu se preporuča maknuti, u slučaju da se dijete pomokri trebalo bi aktivno sudjelovati u sanaciji „štete“ (koliko je to moguće) i svakako treba izbjegavati iskazivanje znakova frustracije. Obzirom da se noćno mokrenje ne događa voljom djeteta, ono nema nadzora nad time, teško će primiti osjećaj krivnje i može se očekivati pogoršanje (učestalije mokrenje noću) i poremećaj u ponašanju tijekom dana. U slučaju da je dijete imalo neprekinuto barem 6 mjeseci suhe noći i zatim počne mokriti u krevet potrebno je javiti se liječniku. Ukoliko bu buđenje noću ne predstavlja stres možete nastaviti s preventivnim mokrenjem noću.

morska

27.03.2017. 16:10

Hvala najljepša!