Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nocno ne spavanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Almira

29.11.2003. 15:29

poznanica me je zamolila da joj pomognem pri njenom problemu. ovom prilikom postavljam njeno pitanje u nadi da cete joj pomoci:

majka sam trogodisnje djevojcice koja vec nekoliko mjeseci ne samo da nema miran san, nego koja vrijeme iza ponoci provodi histerisuci, placuci, objasnjavajuci meni i mome muzu da joj neki tamo nedaju mira i sl. uglavnom je pokusavamo umiriti, objasniti da nema potrebe za brigom, da je sve ok, al ponekad se sve rijesi i tako sto dobro zagalamimo i naredimo da prekine te scene jer osjetimo da pomalo i pretjeruje skrecuci paznju na sebe. pored nje imamo dva sina, jednog petogodisnjeg i jednog osmomjesecnog djecaka. kad se rodio najmladji sin, nisam ocekivala da ce ga tako lako prihvatiti. bojala sam se da ce biti ljubomore i sl. medjutim moji malisani su se takmicili ko ce mi vise "pomoci" oko bebe, ko ce brze donjeti pelenicu, kremu i sl. moguce je da pored troje djece i mnostva drugih obaveza za moju djevojcicu ne ostane dovoljno vremena i paznje koliko bi to njoj trebalo. sigurno da moj odnos do nje nije onakav kakav bi trebao biti, jer - predpostavljam - inace se ne bi desavalo to sto sad imamo na dnevnom tj. nocnom redu. kako da postupim da bi se situacija koju trenutno imamo okrenula na bolje. molim za pomoc.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

30.11.2003. 21:18

Poštovana gospođo, problem koji navodite nije rijedak. Nažalost, nitko Vam ne može dati siguran odgovor. Po svoj prilici, dijete nije bolesno. Moguće je da proživljava u obliku noćnih mora neke dnevne situacije koje joj nisu po volji u , ali je vjerojatnije (a to i sami pretpostavljate) da privlači pažnju "u borbi" za svoje mjesto ili svoj prestiž u obitelji. Ono što Vam mogu preporučiti jest: ako uobičajene "kućne" odgojne i druge mjere ne pomognu, obratite se psihologu. Nažalost, uvijek se sadašnja situacija može i pogoršati ili pretvoriti u druge poteškoće. Naravno, koristan može biti i opći pedijatrijski pregled, osobito s ciljem isključenja nekih tjelesnih problema. Srdačan pozdrav.

Almira

01.12.2003. 23:10

Gospodjo Ana hvala na brzom odgovoru