Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Odgoj bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja2014

16.07.2015. 10:25

Poštovani,
Imam bebu kronoloske dobi 9 mjeseci. Djevojčica je. Rodjena je u 32. tjednu gestacije. Zanima me u kojoj dobi joj trebam početi postavljati ograničenja u ponašanju. Dozvoljavam joj da stavlja u usta predmete koji joj naravno ne ugrozavaju zdravlje (nista prljavo, nista sto bi mogla progutati ili se ozlijediti). Citala sam da bebe na taj nacin istrazuju svijet oko sebe. Ponekad za vrijeme jela pocinje puhati i praviti baloncice nakon cega hrane imamo posvuda. Ne znam trebam li je sprjecavati u ovim radnjama i kada beba može razumjeti značenje riječi "ne"?
Isto tako, zanimljivo joj je čupanje kose, svoje i tuđe. Trebam li je početi učiti da to ne radi ili izbjegavati situacije u kojima bi ona to mogla činiti?
Unaprijed zahvalna,
Mama Sanja

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.07.2015. 00:45

Mislim da je vrijeme da dijete spoznaje granice prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja. Njih određuje roditelj (svaki za sebe) prema svojoj psihološkoj (emocionalnoj) strukturi, svjetonzoru odgoju i sl. Temeljni je princip staviti djetetu jasno do znanja što se ne smije (najučinkovitije je da se malo povučete i držite rezervirano neko vrijeme nakon jasnog iskaza zabrane) ali treba nagrađivati ono što je prihvatljivo i što se smije (tada se emocionalno otvarate, ljubite i mazite). Dijete nepogrešivo uči granice kod svakog od bližnjih ponaosob...