Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


opstruktivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

28.10.2005. 00:03

Poštovani doktore,
Imam nekoliko pitanja u vezi bronhitisa.
Moje dijete od 3,5 godina ima opstruktivni bronhitis, propisana terapija inhalacija ventolin 0,5ml+fiziološka otopina 2ml svakih 8 sati. Budući da imamo inhalator kod kuće, pedijatrica nam je dala da kod kuće inhaliramo. Međutim, ja sam sada čula iz drugog izvora (pedijatrica nije ni pitala kakav inhalator imamo) da veličina čestica našeg inhalatora nije dobra iznosi 1,92 microna. Je li to točno i je li onda takvo inhaliranje uopće učinkovito?
Još me zanima da li ventolin liječi bronhitis, tj. djeluje tako da djetetu ne škripi više u plućima, ili mu samo olakšava disanje?
Dijete je od početka bolesti teško, brzo disalo i jako kašljalo, otišli smo doktoru ali tada se nije ništa čulo na plućima i nismo dobili nikakvu terapiju. Da li se moglo već tada, prije nego se "čuo" bronhitis nekakvom (kakvom?) inhalacijom spriječiti?
Puno hvala.

Dr. Darko Richter

28.10.2005. 14:18

Veličina od 1,91 mikrona je taman prava, obično se traži da bud 2-5 miokrona, a vi ste praktički na 2,00. Ne bi bilo dobro da su čestice bitno manje od 2 mikrona, jer bi prolazile kroz bronhe i ne bi se u njima zaustavljale, a moraju se zaustaviti kako bi lijek djelovao. Ventolin samo pomaže da se olakša disanje, a za trajnu kontrolu astme, tj. takvo liječenje da se dugotrajno eliminira zapadanje u faze otežanog disanja i potreba za Ventolinom, treba uzimati inhalacijski kortikosteroid. Kada jednom postoji otežano disanje, nema više sprečavanja ničega, već samo liječenje, a to se može započeti par mjeseci prije, ili poslije, koliko već treba da se iskristalizira dijagnoza, koja najčešće nije jasne kod prvog puta.

maja

28.10.2005. 16:13

Poštovani,
Hvala za odgovor o inhalatoru i ventolinu.
Mislim da me niste u potpunosti razumijeli: dijete nema astmu već je u infektu, imala je temp 38,5-39,2 dva dana, od početka te bolesti jako kašlje.Kada smo drugi dan bolesti došli kod pedijatra, nije škripalo u njoj već je rečeno da je viroza.Međutim, meni je od početka taj kašalj bio predubok za virozu i dijete je brzo disalo. Tek čevrti dan bolesti kad smo opet došli na "slušanje" kod pedijatra on čuje bronhitis, čak želi i slikati plaća da vidi da nije upala pluća.Zanima me da li se moglo prvi dan kod doktora dati neka inhalacija da se ne razvije to škripanje?I još nešto, ako ventolin samo olakšava, što onda liječi bronhitis, tj škripanje?
Zahvaljujem najljepše

Dr. Darko Richter

28.10.2005. 18:22

Inhalacije nisu najbolja terapija za infekcijski bronhitis. Bronhitis liječi priroda, ako je vrius u podlozi, i antibiotik, ako je bakterija uzročnik.

maja

31.10.2005. 11:04

Molim vas za objašnjenje jer ga pedijatar nije dao. Djete je dobro, ništa se više ne čuje na plućima a rečeno nam je da još tri dana damo prije spavanja ventolin (o,5ml+2ml fiziološke). Je li to potrebno? Je li štetno?

Dr.Darko Richter

31.10.2005. 17:52

Nije "ga" dao jer nije bio indiciran. To sam vam rekao: ako je bronhitis virusne geneze, nema vajde od antibiotika. Ali, ako uz bronhitis postoji spazam, može se i treba dati Ventolin, i to najbolje u inhalaciji. No, kako ste pričali o infektu, odgovor je bio i ostaje: za infekt inhalacija nije terapija. Sada dalje: ako postoji infekt i spazam, tzv. opstruktivni ili spastički bronhitis, inhalacije Ventolinom mogu pomoći da se olakša spazam, ali s liječenjem infekta to nema veze - virusni mora proći sam od sebe, a bakterijski (obično mikoplazma, ako ima popratrnog spazma) uz antibiotik (Sumamed). Dok nisam počeo odgovarati na ovom forumi, nisam imao pojma da je medicina toliko složena, a ispada da jest. I onda mi se ponovno potvrdi koliko su liječnici potplaćeni, jer laik će čak i ovaj kratki test vrlo teško za svoj račun razumljivo "posložiti". I što da se radi !?

Snoopy2020

02.02.2016. 21:00

Poštovani!

Dakle, dječaku od 7 godina pedijatrica je dala inhalacije ventolinom, 0.5 ml i 2 ml fizioloske, svakih 8 sati, plus Fluimukan za iskasljavanje. Dijagnoza, virusni opstruktivni bronhitis. 4 dana nakon toga smo isli na kontrolu, nastavili smo sa ventolinom samo sad 0.7 ml. Temperatura 37.2, 37.3, konstantno zadnjih tjedan dana. Danas smo opet isli na kontrolu, vadjena je krv u slucaju da je bakterijski, ali nalaz je uredan. Stanje mu se nista posebno nije promjenilo, i dalje su tu opstrukcije. Zanima me, koliko to u principu dugo traje? Da li je povisena temperatura u redu u ovom slucaju? Prvi put se susrecemo s ovim, bila bih vam neizmjerno zahvalna na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.02.2016. 11:10

Dugotrajnija opstrukcija je uobičajena, no temperatura nije. Treba pomišljati na atipičnu upalu pluća pri kojoj se slušanjem ne čuje ništa a niti laboratorijski nalazi se ne razlikuju od virusne infekcije...