Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Periodicna febrilnost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jelena2712

30.05.2014. 13:25

Postovani,

moj sin ima 2 godine I 3 meseca. Sa 14 meseci poceo je da na 2 meseca dobija neobjasnjive temperature. Naime, urin I urinokultura bi bili sterilni, leukociti I CRP visoki, bakterioloski brisevi grla, nosa, uha sterilni, iako je u nekim epozodama febrilnosti imao bele naslage na krajnicima. U januaru ove godine radjen ultrazvuk abdomena I bubrega - nalaz uredan. Popio je dosta antibiotika, bez uspeha. U bolnici primio 7 longacefa, ali - temperature nije spadala. Na svoju ruku sam prestala da dajem detetu antibiotike koje bi redovno dobijali. Interesantno je da smo 5-6 puta zavrsili na hitnoj, zbog nemogucnosti da oborimo jako visoku temperaturu, gde bi primio kortikosteroid, I svi simptomi bi nestali, ukjlucujuci I naslage na krajnicima. Krvna slika bi se dovela u normalu bez ikakve terapije. Inace se dete lepo razvija, u preiodima bez febrilnosti, I nema znacajnijih problema, osim eventualnog curenja nosica. Da li biste, na osnovu navedenog, mogli da me uputite, kakve bi jos analize trebalo da uradim detetu?

Unapred zahvalna!
Srdacan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2014. 16:20

Preporučujem pregled infektologa ili imunologa. Moguće se radi o tzv. PFAPA sindromu (ponavljajuća upala ždrijela, aftozna upala usne šupljine, povišena temperatura i upala limfnih čvorova na vratu) - koji tipično odlično reagira na jednokratno davanje kortikosteroida, i nema potrebe za antibiotskom terapijom.