Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

iva

04.01.2004. 20:23

Poštovani,
imam curicu od tri godine. Posljednih sedmicu dana jako puno mokri, svakih sat vremena i češće. Kontrolirali smo urin i sve je u redu. Danas sam joj na genitalijama primjetila malo bijele naslage koju sam odstranila sa mokrom maramicom. Inače curica se ne žali na bolove i pečenje pri mokrenju i normalno se ponaša. Molim Vas da mi savjetujete da li treba napraviti još neke pretrage, jer ne znam da li stvarno ima neku upalu ili joj je stalno mokrenje prešlo u naviku. Molim Vas da mi odgovorite i što se tiče ove male količine bijele naslage jer do sada nisam primjetila da ih je imala i ne znam o čemu se radi.
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam.

Dr. Darko Richter

04.01.2004. 23:35

Savjetovao bih vam kontrolu urina i URINOKULTURE, jer bakterijska upala u mokraći najčešći je uzrok polakisurije (učestalog mokrenja) u djece. No, u slučaju upale dijete se često i noću pomokri u krevet. Bijela naslaga na vulvi, koju ste lako odstranili vatom, vjerojatno je pojačano lučenje iz rodnice (tzv. fluor). Možda je dobila gljivičnu infekciju rodnice, što također može pojačati nagon na mokrenje, a treba liječiti antifungikom (lijekom protiv gljivica: tablete na usta i lokalno mazanje kreme=.

iva

09.01.2004. 14:30

Poštovani dr.Richter, kao što ste i predvidjeli mojoj curici je nakon učinjene urinokulture pronađena bakterija escherichia coli i to više od 100000/ml . Dobila je Ceporex i nakon toga je opet potrebno učiniti urinokulturu.
Mene interesira sljedeće koliko često treba kontrolirati urin, jer je doktorica napomenula da se ta bakterija zna često ponavljati. Moja curica do sada nije imala nikakvih smetnji, samo je lani po ljeti imala urinoinfekciju i pila Ceporex. Da li treba napraviti još kakve pretrage.
Najljepše Vam zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

10.01.2004. 10:25

Urin i urinokulturu treba kontrolirati nekoliko dna po završenom antibiotskom liječenju, zatim za 14 dana, pa za 1 mj. i za 3 mj. Urin treba pregledati i svaki puta kada dijete dobije temperaturu, a bez očitog žarišta, i, naravno, ako ima smetnje mokrenja. Ako je vaša djevojčica već jednom imala uorinfekciju, znači da joj se sada ponovila, a moguće je i da je tinjala kroz to vrijeme. Bilo bi dobro otići dječjem nefrologu, koji će, osim urina i urinokulture, učiniti ultrazvuk bubrega te najvjerojatnije predložiti mikcijsku cistouretrografiju (rendgenski pregled mokraćnog mjehura da se vidi eventualni refluks u mokraćovode, što je jedan od najčešćih nalaza koji podržavaju stanje uroinfekcije).