Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marko

09.01.2004. 22:27

Postovana doktorice,prije svega se izvinjavam zbog prethodnog pitanja,nepravilno napisanog.Da li bi ste mi mogli napisati nesto vise o OHTAHARA sindromu koji se manifestuje mioklonizmima vec u novorodjenackom uzrastu?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

10.01.2004. 08:42

Cijenjeni gospodine Marko,
mogu samo pretpostaviti zbog čega postavljate ovo pitanje. Nažalost, neću Vas razveseliti.
Prema definiciji radi se o vrsti malignih ranih novorođenačkih grčeva (konvulzija). Jedan je oblik označen kao rana novorođenačka mioklona encefalopatija, a drugi, koji započinje nešto kasnije, kao rana infantilna mioklona encefalopatija - OHTAHARA. Obje bolesti imaju vrlo uočljivu elektroencefalografsku aktivnost, koja se stručno označava kao paroksizam-supresija, tj. u EEG-u se periodički izmjenjuju potisnuta osnovna aktivnost s generaliziranim paroksizmima aktivnosti. Djeca su teže psihomotorički zaostala.
Mogu Vam jedino preporučiti da se roditelji djeteta jave dječjem neurologu, npr. u Zagrebu, na Rebru (Klinika za pedijatriju; centrala 23 88 888) i svakako i u genetsko savjetovalište te iste Klinike.
Mnogo pozdrava i nemojte se zamarati s literaturom koju ne razumijete, ali možete krivo tumačiti. Radi se o vrlo komleksnom stanju koje spada u domenu visoko obrazovanih stručnjaka.