Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


podrhtavanje u polusnu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zadarica

04.04.2007. 20:40

Moj sin ima 4 mj.
Danas dok sam ga dojila, i dok je tonuo u san, poceo se tresti i podrhtavati cijelim tijelom (najbolja rijec bi zapravo bila 'vibrirati'). To je trajalo nekih 5-10 sekundi, nakon cega je nastavio spavati ko da se nista nije dogodilo. Tokom sljedeceg podoja ista stvar-samo sto je krace trajalo. Umedjuvremenu se normalno ponasao, nema nikakve druge simptome. Ovo me zabrinulo jer do sad se nikad nesto slicno nije desilo, ne znam nikoga sa takvim iskustvom, nit sam igdje procitala nesto o tome. Znam da neki odrasli dok tonu u san se znaju malo trzati, pa sam pomislila da bi to moglo biti to?? (iako ovo nije bilo takvo tipicno trzanje, nego bas vibriranje)
Sto bi jos moglo biti?

Darko Richter, dr. med.

05.04.2007. 00:30

Ovo izgleda kao hipnagogni mioklonizmi, a to znači na hrvatskom fino i brzo repetitivno grčenje muskulature tijekom padanja u san, ili u prvom lakom snu. Objašnjava se na razne načine, ali, s obzirom da do sada nitko to nije uspio povezati se nekom bolesti, ostalo je nedovoljno objašnjeno. Dakle, nije bolest, ako je to hipnagogni mioklonizam. Treba malo obratiti pažnju: ako se vibracije smirujupostupno, tj., u početku su jače, a pri kraju perioda trešnje sve su manje, to liči na taj benigni hipnagogni mioklonizam, ali, ako ne mijenja brzinu i amplitudu vibriranja u smislu smirivanja, već samo naglo prestane, možda bi bilo dobro posavjetovati se s neuropedijatrom.