Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ponavljajuce upale pluca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Laraso

31.03.2019. 15:20

Postovanje, djecak od 3g 10 mj, ove godine krenuo u vrtic i imamo problem s ponavljajucim upalama pluca. Prva je bila u 11 mjesecu prosle godine. Sve je krenulo s produktivnim kasljem, nakon toga temp, nakon slikanja pluca ustanovljena upala i bio je na summamedu 5 dana. Pauza od vrtica nekih 20ak dana pa nakon toga ubrzo druga upala pluca krajem godine, al teza, jer je zahtjevala bolnicko lijecenje, crp 150. Intravenozno dobivao amoksicilin, oralno nakon toga klavocin. Pitali su nas u bolnici ima li u obitelji alergijske podloge, pa kako ima napravili su mu bris iz nosa na eoizonofile, koji je pozitivan, dr napisala dijagnozu alergijski rinitis i stavila ga na singular 3 mj, pa potom da odradimo alergo test. Na trecij kutijici singulara, prije zagovorene kontrole, dva mjeseca od druge upale pluca, evo sada i trece. Drugi dan temperature, buduci da je djecak tesko disao, odvedemo ga dr, uradjena krvna slika, crp 160, snimak pluca pokazao upalu. Ponovno bolnica. Sto raditi...doktori kazu da nije nista neuobicajeno, nikakve druge pretrage nece raditi osim kad bude vrijeme alergo test. Imate li vi kakvih savijeta, sto bih dalje pitala doktore koji ga lijece? Koji su moguci uzroci ponavljajucih upala. Do vrtica sam mislila da je djecak dobrog imuniteta, nikakvih upala ni tegoba nije ispoljavao, osim kao beba par puta bi mu iskocilo na kozi atopijski dermatitis al bi se brzo povuklo. Da napomenem, djecak je terminska beba, apg 10/10. Cijepiva poceo primati sa kasnjenjem zbog hipertonusa jer smo isli na bobath vjezbe. Mmr cjepivo primio pred polazak u vrtic. Ovo sve pisem jer su to jedini podaci koje imam do sada, a ne znam jesu bitni za cjelokupnu pricu. Znam da preko interneta ne mozete pregledati djecaka, ni njegovu lijecnicku dokumentaciju, vise me zanima usmjerenje za djelovanje, sto kao roditelj pitati, sto mogu uciniti, ciniti. Trebam li ga mozda maknuti iz vrtica na duze vrijeme? Cijepiti protiv pneumokoke?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.04.2019. 10:30

Prpeoručam da konzultirate imunologa kako bi isključi eventualnu prirođenu slabost imunosnog sustava. Usput će se učiniti i alergološka obrada. Svakako ga cijepite protiv pneumokoka a na jesen protiv gripe. Pokušajte ga ne davati u kolektiv do ljeta kako bi se oporavio.