Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Proljev peti dan


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

calistan

31.03.2019. 22:30

Postovani!
Nisam sigurna koje su informacije bitne za odgovor na moje pitanje pa cu krenuti od pocetka.
Imam djevojcicu staru 10 mj. U pon smo primijetili da je razdražljiva i place, nije spavala niti se ponasala kao inace. U utorak popodne dobila je 39 temperaturu, odmah sam reagirala, okupala je u mlakoj vodi, zamotala u vlazanu pelenu i pratila temp, do veceri je bila u normali. Tu noc poslje ponoci curica jako place, pusta vjetrove i grci se, temp opet 39, dajem joj panadol. Ujutro srijeda, prvo mjenjanje pelene - proljev kasalj i sekret iz nosa. Vodimo je doktoru popodne, doktorica je pregledava i kaze da su joj upaljene usi, grlo, te da je proljev i temp od otecenih zubi koji probijaju. Propisuje nam cefixim(dali je zbilja antibiotik onda potreban?) , kapi za nos, bio gaia probiotik te odrzavannje higijene nosa. Cetvrtak i petak i dalje temp iznad 39 konstantno je snizavamo, beba je jako razdražljiva, place, odbija hranu i vodu(silimo je da pije, ali svaku zlicicu hrane odbija) jede samo AD u znatno manjim kolicinama nego inace. U subotu temp jenjava, ali proljev je sve dane prisutan. Na svoju ruku u ljekarni uzimam rehidracijsku otopinu. Jucer i danas je pije, proljev i dalje prisutan. Otrp 4 proljevaste pelene u 24 sata. Danas u nedjelju nos curi u velikim kolicinama, malena zrelo kaslje i povraca slajm. Doktorica je rekla da se javimo ako temp doseze 40. Moje pitanje je: zasto je proljev uporan, ako smo se pobrinuli da pije probiotike uz antibiotik, temperature nema, i zasto i dalje odbija krucu hranu, sve osim mlijeka. Dehidrirana nije, kada place pusta suze, usta su vlazna i pelena je mokra vise puta dnevno. Kada mogu ocekivati poboljšanje i dali da se sutra ipak ponovo javim doktorica? Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.04.2019. 10:30

Vjerojatno je temeljni uzrok u virusnoj infekciji koja je oštetila sluznicu crijeva i proljevi mogu potrajati dokle god upala ne prestana i crijevne resice se ne oporave. Katkada to može potrajati tjednima. Često se uz virusnu infekciju aktivira i baakterijska infekcija, stoga je u tom slučaju potrebno dati antibiotik. Važno je da je opće stanje djeteta dobro, da nema povišenu temperaturu te da nema znakova manjka tekućine. Čistite redovito nos.