Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Postovani doktore!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka

25.10.2005. 23:52

Moja curica ima tri mjeseca. Rodena je sa hemangiomom koji obuhvaca veci dio lica,dio prsa,dio leda,jednu cijelu ruku,dio straznjice i mali dio nogu. Dva dana poslje rodenja bila je na ultrazvuku glave i trbuha i sve je bilo u redu. Taj smo pregled obavili i sa osam tjedana i jos smo bili na pregledu ociju,takoder je bilo sve u redu. Receno nam je da je to povrsinski,a koliko ja mogu primjetiti to je bljede nego sto je bilo. Zanima me koliki dio bi se mogao povuci i kakvi su rezultati sa uklanjanjem laserom? Molim vas vase misljenje.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

26.10.2005. 20:54

Štovana gospođo, hemangiom Vašeg djeteta po Vašem je opisu vrlo raširen, ali taj je opis nedovoljan. Važno je znati i da li se radi o hemangiomu koji je u cijelosti ili dijelom u razini kože ili je u cijelosti ili dijelom iznad razine kože (izraz - površinski - nije precizan). Nadalje, ako je promjena iznad razine kože, do koje je to mjere, da li je površina ravna, neravna, "raspucana", koje je boje.... Također su važni i neki laboratorijski pokazatelji, npr. krvna slika, koagulacija krvi.....Iz svega je jasno da bi dijete trebalo vidjeti. No, ono što je značajno i povoljno je dob djeteta; do kraja prve godine (pa i kasnije) moguće su brojne promjene, mislim, one na bolje ! Vidjela sam i hemangiome koji su gotovo nestali i to spontano. Danas postoji više načina liječenja hemangioma (ako je to potrebno); to su lijekovi, laser, ponekad i kirurško liječenje. Na Vaše izravno pitanje o terapiji laserom ne mogu odgovoriti. To je u rukama liječnika koji provode taj zahvat, a i to tek nakon pregleda djeteta.
Srdačan pozdrav.