Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26390

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Poštovani dr.Richter


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tijana

02.04.2006. 19:54

Naša djevojčica ima 14 mjeseci.Rodila se sa 4,5kg;sada ima cca12,5kg.
Malo je bucmastija.Nikad nije puzala,niti pokazivala interes za ustajanje;kad padne ona plače dok je netko ne dođe dignuti,a nekad se zna baciti na leđa tako da to može biti i opasno kad je na podu. Nekad joj uspije ustati se, ali jako rijetko.Želi hodati,to radi uz kauč i kad je netko drži za ruku,ali kad treba pasti onda se izvija na leđa i pala bi na glavu,a ne na guzu. Također,uspijeva napraviti nekoliko koraka sama,samo kad je netko dočekuje.Moje pitanje je da li je "normalno"da netko hoda a ne zna se dignuti ni pasti ?Znam samo da je opasno.Pedijatar kaže da je to u redu,bitno je da korača.Da li bi mi nešto mogli napraviti da je potaknemo?Koja je gornja dob do koje bi svako zdravo dijete trebalo početi hodati?Koji su znakovi eventualnog poremećaja?Počela je sjediti sa cca7mjeseci,"priča" i razumije.
Još vas molim jedan odgovor. Da li i kada je cjepiti sa Engerix-om,koja cijepljenja van obaveznog mi još preporučate?Unaprijed zahvaljujem

Dr. Darko Richter

02.04.2006. 23:03

Dijete uči hodati. Naučit će s vama i bez vas, najvažnije je da to shvatite. Ovo nije hod manekenki po pisti, koji se uči, već hodanje. Ne znam zašto ne zna padati, to bi mogla biti vaša impresija, a moja bi se mogla poklopiti s onom vešeg pedijatra. Ali, dok ne vidim, ne znam. Engerix se može cijepiti odmah, ako se takodogovorite sa svojim pedijatrom, a ja bih to svojem djetetu priuštio što prije, kao cijeli razvijeni svijet. Ne bih čekao 6. razred. Đto još od cijepljenja: s navršenih 12 mj., osim obvezatnih, još bih cijepio protiv vodenih kozica (Varilrix), krpeljnog meningoencefalitisa (ako živite sjeverno od Save), a s 2 godine hepatitis A (Havrix) i pneumokokno cjepivo (Pneumo 23).