Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


poštovani dr.Richter


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mariap

24.03.2009. 18:45

naš dječak ima 15 dana.Rodio se sa dvije preaurikularne kvržice (desno uho).U rodilištu mi je pedijatar na upit odgovorio da u nekim slučajevima mogu biti povezane s nekom malformacijom bubrega,ali da vjerojatno nije ništa ako normalno piški.Zanima me Vaše mišljenje da li je potreban uzv bubrega,kad i na što bih trebala obratiti pažnju?
Da li je moguće jednog dana odstraniti te resice ako djetetu budu smetale?
Kad preporučujete cijepiti dijete protiv vodenih kozica,kako se zove cjepivo i kolika je vremenska zaštita protiv bolesti?unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

24.03.2009. 21:30

U svezi s preaurikularnom kožnom resicom, istina je da se u do 5% slučajeva nađe i neka vrsta nagluhosti, a još rjeđe neke bubrežna promjena. Tako da treba ispitati sluz, a to se u nekim rodilištima kod nas rutinski rati (otoakustička emisija , OAE), i može se napraviti UZ abdomena tj. ciljano bubrega.
Cjepivo protiv vodenih kozica, koje je u nas registrirano zove se Varilrix, no ne cijepi se prije no što dijete navrši 12 mj.