Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26390

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Poštovani dr Richter


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mariap

10.04.2009. 18:20

dojim jednomjesečno dijete.Danas sam dobila nalaz hormona štitnjače(T3=6,6(granica1,3-2,5)),T4=255,5(gr69-141)),TSH=0,005(gr0,63-4,19)).Molim Vas mišljenje da li bih smjela dojiti zbog hipertireoze?Terapiju ću dobiti idući tjedan.Hvala

Darko Richter, dr. med.

10.04.2009. 22:25

Da.
Ono što, međutim, morate razjasniti, jest smijete li nastaviti dojiti kada dobijete terapiju.Ako to bude, npr. radioaktivni jod, tada sigurno ne. Ima, naravno, i drugih lijekova, z akoje je vjerojatnije da ćete ih dobiti. Npr. metimazol ili propil-tio-uracil. Dobro se informirajte kod onoga tko vam bude davao terapiju, a mene možete potom priupitati što o tome mislim.

Snježana2

13.04.2009. 22:15

Evo i ja bih se onda ubacila s pitanjem.
Ja dojim 4,5 mjeseca staru bebu, imam hipotireozu i uzimam terapiju Eutyrox 75mg i 100 mg dnevno naizmjenice. Dobila sam dva različita mišljenja endokrinologa, jedno da slobodno nastavim uzimati terapiju i dojiti, a drugo da ako mislim dojiti trebam prekinuti terapiju. Ja sam se odlučila za prvo. Beba je zdrava, ja se osjećam dobro. Da li mogu na neki način učiniti veću štetu od koristi ako nastavim dojiti i nakon 6 mjeseci života, odnosno nakon godinu dana. Treba li bebi kontrolirati hormone štitnjače?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

13.04.2009. 23:40

Ako imate hipotireozu, onda nema govora da prekidate susptitucijske doze hormona štitnjače, dok dojite. Naškodit ćete samoj sebi, i dojenju. Hormoni štitnjače ne prelaze u znatnijoj mjeri u mlijeko. No, vi morate kontrolirati status hormona štitnjače da budete što bolje kontrolirani. Ne bi bilo loše učiniti i osnovnu obradu djetetu (T3, T4, TSH, antitireoidna protutijela) jer se, npr., slabo regulirana hipotireoza majke u trudnoći, može odraziti na dijete i njegovu štitnjaču.

Snježana2

14.04.2009. 09:35

Najljepša hvala na odgovoru!

I dalje mi ostaje vrlo zbunjujuće ovo što je napisao moj endokrinolog u Požegi, citiram "Eutyrox 75 mg ujutro do poroda. Ukoliko bude dojila ne uzimati Eutyrox nakon poroda i tada kontrola za 6 mjeseci." Ovako napisano izgleda kao da je Eutyrox iznimno štetan ako se uzima tijekom dojenja. Nakon što sam pročitala na uputi za korištenje Eutyroxa da se terapija može i mora provoditi i tijekom dojenja drugo mišljenje sam potražila kod endokrinologa u Zg i rečeno mi je da slobodno nastavim s terapijom i dojenjem. Nažalost nisam se sjetila pitati kakav je njihov stav prema "produženom" dojenju u kombinaciji s terapijom. Što vi mislite?

Darko Richter, dr. med.

14.04.2009. 12:25

Koja je vama razlika između produženog dojenja i nazovimo ga, "skraćenog" dojenja? kakve to veze ima s Euthyroxom. Ako ne prelazi u mlijeko, ne prelazi, uz dugo, ili kratko dojenje, svejedno je. No, s obzirom da pitate pitanja koja se ne tiču pedijatrije, zatražite meritorno mišljenje još jedanput kod endokrinologa. Sada ste konačno složili sve što vas zanima, pa nećete ništa zaboraviti.

mariap

21.04.2009. 11:15

liječnica mi je propisala Propiltioracil 3*2tbl mjesec dana,nakon toga smanjiti na 3*1 tbl i diazepam 2mg 2*1tbl dnevno.Rekla je da bi bolje bio tiamazol(athyrazol) ali da s tim ne bih mogla dojiti.Onda sam pročitala upute o propiltiouracilu i tamo lijepo piše da je kontraindiciran dojenju.Ja nisam ništa počela piti.Molim Vaše mišljenje mogu
li dojiti i to piti? Ima li veze moja bolest s dojenjem budući da je oboje regulirano hipofizom? Postoji li mogućnost ako budem uzimala taj lijek da mi djete dobije hipotireozu?

Darko Richter, dr. med.

21.04.2009. 14:45

To što ste pročitali nije kontraindikacija, već upozorenje. Dakle, nije kontraindikacija.
Propiltiouracil samo u minimalnim količinama prelazi u majčino mlijeko, a smatra se sigurnim ako majka doji, do doze od 300 mg. Dalje se ipak ne preporučuje dojenje.
Ja bih vam savjetovao da potražite mišljenje drugog endokrinologa, ako vam ovo prvo od vaše endokrinologice niej bilao dostatno.
Ovdje ipak moram stati, jer, ne radi se (samo) o pediajtriji.