Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Potreba provodjenja provokacijskog testa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mamaibeba

19.10.2017. 11:09

Postovani dr. Jovancevic, dr. Richter,
Nas malisanko je u pracenju alergologa zbog alergije na mlijeko. Prve simptome alergije sam uocila jos u ranoj fazi dojenja kada bi beba nakon vece kolicine mlijeka koju bih popila, imala izrazenije grceve. U dobi od 8 mj nakon dvije zlicice kasice sa sirom odreagirao je osipom oko usta. Iz nalaza krvi koji je potom ucinjen povisen je RAST na kravlje mlijeko 1,58; IgE 32,70 (nalaz iz studenog 2016.). U ponovljenom nalazu u sijecnju 2017. na Srebrnjaku gdje smo upuceni alergologu potvrdjen je II. razred alergije na mlijeko iz krvi te je ucinjen Prick test (mlijeko 4, ostalo negativno).
Iduci tjedan smo naruceni na provokacijsko testiranje, a meni od prve preporuke lijecnice za to testiranje stoji veliki upitnik nad glavom i grc u zeludcu. Ima li potrebe/smisla raditi test s obzirom na dosadasnje nalaze? Mozemo li ocekivati da se alergija povukla i/ili da dijete sada nece burno reagirati na mlijeko? Kakvi su vasi stavovi o provokacijskom testiranju u nasoj situaciji?
U nalazu je jos naznacen i snizen IgG (3.4) uz naznaku da je snizeni IgG u opservaciji. Sto to zapravo znaci?
Zao mi je sto vas moram gnjaviti ovakvim pitanjima, a u isto vrijeme ovu opciju smatram iznimno dragocjenom. Nazalost mjesecima cekamo preglede kod alergologa, a onda smo vec nakon 5 min gotovi jer dr ima previse posla pa uredno izlazimo s novim nalazom koji u potpunosti ne razumijemo i neodgovorenim pitanjima koja su nam kao roditeljima jako vazna.
Voljeli bismo, kao i svi drugi roditelji, maksimalno zastititi svoje dijete i ne izlagati ga nepotrebnom stresu.
Unaprijed se najsrdacnije zahvaljujemo na odgovorima i pomoci!

Mamaibeba

19.10.2017. 17:10

Zaboravila sam napisati da je djecak u 9.mj napunio 2.godine

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.10.2017. 10:00

Nacelno kada postoji sumnja na alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka, u vrijeme kada laboratorijski nalazi pokažu smanjenje razine preosjetljivosti (što se najčešće događa u dobi između 12 i 18 mjeseci) potrebno je provesti test provokacije u zdravstvenoj ustanovi, točnije u bolnici. Svaki pokušaj davanja proizvoda koji sadrže kravlje mlijeko kod kuće može biti opasan. Vrijednosti IgG-a su na doljnjoj granici nisu ugrožavajuće ali će trebati napaviti kontrolu nalaza.