Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehlada, alergija ili nešto treće?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

megow

30.05.2010. 21:25

Poštovani,
Imamo djevojčicu od 3,5 godine. Sa 2 mjeseca joj se pojavio Atopijski dermatitis samo po obrazima. Na preporuku pedijatrice mažemo ju sa A-dermom i crvenilo se nakon par dana povlači. Sa 2 godine se opet pojavljuje crvenilo i to ovaj put ispod donje usnice i po vratu. Mažemo ju A-dermom, ali bez uspjeha. Doktorica joj prepisuje Bepanthen i Elocom. Nakon terapije je par dana sve u redu i onda sve ispočetka. Zapisujemo sve što jede, pratimo reakcije i ne zaključujemo ništa. Doktorica ju šalje na alergotest i vadimo krv iz vene i on ne pokazuje nikakvu alergiju. Ne znamo na čega je točno testirana jer je nalaz kod doktorice. S dolaskom proljeća crvenilo prestaje sve do ove zime. Pojavljuje se po cijelim rukama, naročito na pregibima i koža je jako suha. Tuširamo ju i mažemo A-dermom i Elocomom, na par dana se povuće i onda se opet pojavi. U međuvremenu (u 2. mjesecu) dobiva bronhitis i doktorica joj prepisuje Sumamed, Ventolin i Aerius za alergiju. Mjesec dana nakon toga joj počinje curiti nos i doktorica joj opet daje Sumamed. Nakon tjedan dana radimo bris nosa koji je uredan, ali nos ne prestaje curiti. Desetak dana je bila "zdrava" da bi opet počeo curiti nos i kašalj. Vodim ju na hitnu i doktorica joj daje Bisolex i Cedax. Opet je par dana mir, a onda curi nos, kašalj, ima temperaturu i po noći plaće da ju boli stomak. Doktorica joj daje Sinersul i šalju ju da da urin. Nalaz pokazuje upalu pa joj doktorica mijenja terapiju, daje joj Cefixim. Nakon terapije ponavljamo urin i sve je u redu. Par dana je bez simptoma "prehlade" osim povremenog crvenila po rukama cijelo ovo vrijeme, i u četvrtak navečer opet joj počinje curiti nos i strašan kašalj po noći i plaće da ju boli stomak, ovaj put bez temperature. Uvućena su joj prsa i izbočen stomak. Doktorica joj opet daje Cefixim i u ponedjeljak idemo dati urin pa ćemo vidjeti šta će nalaz pokazati. Stvarno više ne znamo šta da radimo jer se ovo događa zadnja 4 mjeseca, da li je to samo prehlada ili što?Ispričavam se što sam ovoliko odužila i unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

31.05.2010. 00:20

Ni meni ništa nije jasno. A i što bi tu trebalo biti jasno. Život je pun patnje.
Atopijski ekcem, uroinfekt i prehlada. Možda jesu, možda nisu povezan. siguran sam jedino da ima atopijski ekcem, a mislim da bi dijete trebalo pošteno istestirati i pošteno upamtiti nalaz. Uroinfekt može i ne mora biti, nemamo urinokulturu, i ne znam zašto bi se Sinersul mijenjao u Cefixim, a prehlada može biti peludna hunjavica, ili viroza.

megow

31.05.2010. 12:25

Hvala Vam na odgovoru. Znači trebalo bi ponovno napraviti alergotest preko krvi ili prick test? Da li bilo dobro da ju pregleda otorinolaringolog? Što se tiče urina doktorica nije tražila urinokulturu, nego običan pregled urina.

Darko Richter, dr. med.

31.05.2010. 16:15

ako je s nekoliko mjeseci učinjen prvi alergološki test, onda bi ga sada, s 3,5 g. svakako trebal oponoviti, bilo iz krvi ili prick metodom.
S obzirm na vrludanje oko uroinfekta, najbolj ebi bilo učiniti urin i urinokulturu.
A ORL, ako hoćete učinite, a ako nećete nemojte. Mene, kada pitate, bi li bilo što bilo dobro, kako očekujete da vam kažem da nije? Pa ja sam doktor. Ja brinem za zdravlje djece, ali ne brinem za njihovo sveukupno blagostanje. za to su tu roditelji.

megow

31.05.2010. 16:15

Nalaz urina pokazuje:
mikroskopski pregled sedimenta
eritrociti 3-4 svježa
leukociti 0-1
bakterije malo
sluz prisutna

fizikalno kemijski pregled
krv 2

Da li trebalo napraviti urinokulturu?

megow

31.05.2010. 16:55

Vidim da ste odgovorili što se tiče urinokulture. A ovo za ORL, ispričavam se što nisam dobro postavila pitanje, ne da li mislite da je dobro da ju pregleda, nego da li ju po Vama ima potrebe pregledati s obzirom na te non stop prehlade.

Darko Richter, dr. med.

31.05.2010. 19:35

Urin je očito bio uredan.
No, s obzirom da je netko mislio da nije, učiniti urin i urinokulturu.
A pšto se tiče ORL pregleda, opet mislim ono isto: učiniti kako vi hoćete.

megow

31.05.2010. 20:10

Hvala Vam puno na odgovorima.

megow

03.07.2010. 18:20

Molila bih Vas ako mi možete malo pojasniti ovaj nalaz urina

izgled bistar
boja žuta
specifična težina 1.025
pH 5.0
nitriti neg
proteini neg
glukoza poz [1]
ketoni poz [2]
urobilinogen norm
bilirubin neg
krv poz [1]

eritrociti 5-8
leukociti 1-2
epitelne stanice pločaste malo
sluzi malo
bakterija malo
kristali kalcijeva oksalata dosta



Darko Richter, dr. med.

04.07.2010. 15:25

Uvijek ponavljam da me ne zanima biografija djeteta koju pišu roditelji.
Definirajte problem i postavite pitanje.
Ja sam samo doktor.

megow

04.07.2010. 16:35

Dijete ima urinoinfekciju pa me konkretno zanimaju povišene vrijednosti glukoze, ketona, eritrocita i krvi u urinu. Njoj je u zadnjih par nalaza uvijek prisutna krv, nekad je to 1, nekad 2, ali je uvijek ima pa me zanima što to znači.

Darko Richter, dr. med.

04.07.2010. 20:05

Tek sada vidim vaše pitanje o nalazu urina, a onaj odgovor "Uvijek ponavljam da me ne zanima biografija djeteta koju pišu roditelji. Definirajte problem i postavite pitanje. Ja sam samo doktor." nije uopće bio upućen vama, već nekom drugom, siguran sam da je krivo usmjeren.

No, po nalazu urina, radi se o šećernoj bolesti. To je tako, kada me pitate za nalaz, koji ja nisam ordinirao. Glukozurija i ketonurija = diabetes mellitus.
Ne znam čemu služe te kontrole urina, kada od uroinfekta i kapljica krvi, dolazimo do ovakvih "apsurdnih" rezultata. Sada morate to (novi "problem"blunk razriješiti, pa opet raditi urin, no sada i glukozu u krvi, itd.

megow

04.07.2010. 21:50

Nakon nalaza tog urina vađena je krv i glukoza je bila 4,1.

Darko Richter, dr. med.

04.07.2010. 22:45

Nisam spreman komentirati ovakve nalaze. Ili ne valja nalaz urina, ili ne valja nalaz GUK-a, ili pretrage nisu uredno indicirane, ili nije uredno uzet uzorak urina, itd. itd. Nema nikakvog smisla da se mi oko toga natežemo. Osnovno je pitanje, zbog čega se u nedogled rade nalazi. I zašto neprekidno idete na te nalaze?

megow

05.07.2010. 11:35

Nalaze radimo zato što dijete ima učestale respiratorne i urinarne infekcije pa smo poslani u bolnicu na pregled gdje je napravljen taj nalaz urina i krvi. Ova glukoza u krvi je napravljena 2 sata nakon nalaza urina.

Darko Richter, dr. med.

05.07.2010. 16:25

Ja bih vam preporučio da, umjesto da ganjate sve nove i nove nalaze, konačpno razriješite pitanje uroinfekcije.Ili je ima, ili je nema.
A dišne infekte ima svako živo biće. Za to se ne ide samo tako u bolnicu.

Tina-Tina

27.08.2010. 13:40

poštovanje,trebala bih dva savjeta
1.imam sina 10,5mj starog i više od mjesec dana mu curi nos,od bistrog do žuto zelenog sekreta i opet ispočetka bisto i tako se to vrti u krug,uz to i kašljuca ,ujutro jače dok se ne iskašlje,prije 2tj je popio sumamed jer je pedijatrica čula na jednom krilu nešto,no ni nakon toga nije puno bolje,kašalj se je malo smirio,ali i dalje kašljuca,krvna slika je ok,dala mu je bisolex kapi,prospan no i dalje je isto,napomenula sam joj da je suprug do puberteta imao problema sa bronhitisom,astmom i alergijama,no ona ništa na to nije rekla.molim vas mišljenje da li bi trebalo napraviti bris nosa i nešto drugo (što?) jer mi se čini da bi trebalo otkriti od kud tako dugo šmrcanje bez prestanka

2.u 3mj sin je imao urinoinfekt(ešerihija),svaki mjesec kontroliramo na rebru urin,jučer je nalaz bio proteini 0, sediment uredan, E u mm3: 1 , L u mm3: 1
kultura pseudomonas aeruginos više od 10na5,doktor je rekao da je to vjerojatno na kožici i idemo u pon ponoviti nalaz jer smo u sri (1.9.) naručeni na MCUG i mora biti sterilan,sinu je s jedne strane kožica skroz odljepljena i da se prevuć preko glavića,a s druge strane je zaljepljena skoro do mokraćne cijevi i ispod se naziru naslage,što mi preporučate da sa tim napravim,svaki dan mu prevlačim ,ali ta strana ne ide nikud dok se druga lijepo odvojila,kako to ispod očistiti,i liječnik nikada ne pogleda dijete na kontroli nego samo nalaze da li je to normalno,mislim možda mu je već mogao tu kožicu prevući da je pogledao ili ne ?molim vas vaše stručno mišljenje

ako možete ukratko i za pretragu MCUG postupak da li pod narkozom stavljate kateter ili kako zadržati dijete mirno,koliko traje?

Darko Richter, dr. med.

27.08.2010. 19:20

Pod 1: niti terapija, niti pretrage.
Pod 2: ne spada u medicinu 21. stoljeća podučavati pranje ruku, niti drugih dijelova tijela. Ja mislim da je to riješeno još davno. MCUG su vam objasnili, a vi meni ovdje pokušavate podmetnuti neku narkozu (?). Što, zapravo, hoćete s time?

Tina-Tina

28.08.2010. 15:40

Poštovani doktore,ne treba mene podučavati pranju ruku i sl.,ja svoju higijenu i higijenu djeteta redovito obavljam,a kad smo već kod toga zato i idemo na rebro da tamo uzmu uzorak,a onda očito treba tamo poučiti nekoga jer ga onda sestra nije dobro očistila prije uzimanja uzorka,a Vaši kolege tamo nemaju vremena objasniti ništa,za kateter sam saznala ovdje da se stavlja i ne znam daljni postupak šta se dalje radi zato sam Vas i zamolila da mi objasnite,a nikakvu narkozu ja Vama ne podmećem nego samo pitam kako stavljaju taj kateter jer mi je sin strašno nemiran i ne želi ležati. Vi ste tako drski i bezobrazni da stvarno ne znam tko Vas je stavio da ovdje savjetujete jadne roditelje,jer da su liječnici malo ljubazniji i pristupačniji ne bi ni bilo potrebe za ovakvim forumom

Darko Richter, dr. med.

28.08.2010. 17:50

Nije mi do prepirke, a još manje vrijeđanja, koje slobodno možete ispustiti. Nemojte se vaditi na druge doktore, ako postavljate pitanje koja su meni sumnjiva.
Radije mi objasnite mi ovo: ako ništa ne znate o kateteru, kako ste nadošli na narkozu?
Tko to spominje kod MCUG pretrage?