Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prekid dojenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marta

04.01.2004. 14:40

Postovani,

molila bih Vas ako mi mozete pomoci da mi odgovorite.
Imam 11 mjeseca staru djevojcicu i jos uvijek je dojim 1 dnevno.
No, kako cu uskoro poceti raditi odlucila sam da prekinem dojenje.

Zanima me posto nakon podoja ipak jos ostane mlijeka u dojci, ako prekinem dojiti sto ce se desiti s preostalim mlijekom u dojci. Hoce li se dojka spontano isprazniti ili ce se mlijeko ukiseliti ili ne daj Boze dojka upaliti? Ispadam ignorant kada Vas to ovako pitam, ali zaista nigdje nisam mogla naci odgovor na to pitanje.

Takodjer me zanima na koji nacin da zaustavim laktaciju ili da jednostavno prestanem dojiti i opet se postavlja isto pitanje, sto s preostalim mlijekom u dojci?

Hvala Vam unaprijed

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

04.01.2004. 20:40

Cijenjena gospođo, razumijem Vaše pitanje, ali mi je žao što će dijete ostati bez svog najboljeg obroka. Stoga, dijete možete nastaviti dojiti poslije radnog vremena, a možete se i izdajati kako bi Vaše dijete dobilo majčino mlijeko i za vrijeme Vašeg rada. Prestanak dojenja obično dovede do prastanka laktacije, ali je upala ponekad (uz druge faktore) zaista moguća. Želim Vam sve najbolje.

Marta

05.01.2004. 14:55

Cijenjena prof.,

zahvaljujem Vam na brzom odgovoru, no niste mi odgovorili na pitanje sto je s preostalim mlijekom u dojci, jer cu prije ili kasnije morati prestati s dojenjem.
Da li se ono spontano izlucuje s vremenom?

Unaprijed zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam

mirela

05.01.2004. 15:30

Postovane!
Mogu nadodati svoj komentar da imam dijete od dvije i dijete od tri i pol godine i oboje jos doje. Ja cijelu trudnocu nisam ostala bez mlijeka, i sada ga imam poprilicno. Dakako, vec je blizu vrijeme za prestanak za oboje, ali bojim se moguce upale, jer sam unatoc izdajanju dvaput imala lagane komplikacije. Zaista, sto mislite o ovako produzenom dojenju kakvo sam ja potaknula, obzirom da se mnogi lijecnici tu ne slazu sa mojom odlukom, npr. djecji zubar, moj lijecnik opce prakse i slicno, a ja sam zdrava, djeca su zdrava, jedu i ostalu svu hranu, nema nikakvih problema ni fizicki ni mentalno, oboje idu u vrtic. Moze li se stvoriti pretjerana ovisnost izmedju mene i djece kako su mi to ruzno rekli, i sto je to uostalom.
hvala na misljenju i sve dobro u novoj godini

Martita

07.01.2004. 22:05

Postoje brojna istrazivanja koja pokazuju da produzeno dojenje ni na koji nacin ne steti djetetovom mentalnom ni fizickom zdravlju, niti djetetovim zubima.
Ako znate engleski pogledajte:

www.lalecheleague.org
i
www.kellymom.com