Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26387

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Premali opseg glave?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lalea

30.07.2011. 12:55

Poštovani,

moja kćer rođena je u 38.tjednu trudnoće, pri porodu je težila 3010g na 47cm i opseg glave bio joj je 32 cm. Sada, s mjesec dana teži 3880g, na 50cm i opseg glave joj je 34cm. Za vrijeme boravka u bolnici izgubila je 300 grama koje je nadoknadila tjedan dana po dolasku kući.
Pedijatar nam je dao uputnicu za urin zbog nešto manjeg opsega glave, pa me zanima koliko je opravdana moja zabrinutost i što bi manji opseg glave kod nje mogao značiti?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

30.07.2011. 16:45

Stvarno ne znam kakve veze bi mogao imati opseg glave s nalazom urina.
Očito nešto krivo povezujete. Točnije, upuštate se u nekakve razgovore na koje se ne može suvislo reagirati.
To se vidi i po rečenici: "Za vrijeme boravka u bolnici izgubila je 300 grama koje je nadoknadila tjedan dana po dolasku kući." Naime, bez obzira na bolnicu, dijete po porodu tijekom prvih 3-4 dana izgubi oko 7% svoje porođajne težine, bez obzira da li je rođeno u bolnici ili u Americi. I "kod kuće" nema nikakve veze s nadoknadom toga. Nadoknadila bi ti i u bolnici i u Americi i kod kuće, jednako, da je tamo ostala.
Jedini parametar jest porađajna težina. Odakle vama i tolikim drugima to vješanje za "gubitak težine u bolnici". Nije to nikakav gubitak težine, već gubitak tekućine. Kada će se to već jednom shvatiti?
Ne znam čemu služi taj toliko besplatni zdravstveni sustav, kada ljudi pokazuju ciljanju tendenciju sve većoj konfuziji. Ne da padamo nazad, već se izmišljaju novi problemi koji su nekada, kada su postojali pravi, i koji su u međuvremenu riješeni, bili nepoznati.