Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


problem hranjenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ifka123

11.06.2007. 21:55

Poštovani dr. Richter!

Imam sina starog 22 mjeseca, a problemi s hranjenje počeli su otprilike prije 4 mjeseca. Naime, do tada je jeo sve što mu se dalo, od povrća, voća, mesa, juha... Međutim, odjednom je počeo odbijati bilo kakvu konkretnu, kuhanu hranu. Jedino što jede je špinat s krumpirom. Hrenovke, paštetu i ostalu nezdravu, suhu hranu obožava. Pokušali smo sa svim savjetima koje smo dobili od nekoliko pedijatara (tražili smo odgovore na nekoliko mjesta), od onih da ga jednostavno držimo gladnim cijeli dan i navečer mu ponudimo konkretno, do onih da mu dajemo dva dana samo hrenovke da ih se zasiti - ništa nije upalilo!!! Inače, željezo mu je jako nisko, pa je počeo piti željezo uz napomenu da bi trebao početi jesti. Međutim, ništa se ne događa. On i dalje odbija jesti kuhano, pečeno..., mršavi, gubi na kilaži.. (ima 10,5 kg). Zaista više ne znamo kome se obratiti, jer nas pedijatri uvjeravaju daje sve u redu. Vjerujte mi, nisam od onih roditelja koji ponekad pretjeruju u dizanju panike, ali zaista dijete iz dana u dan sve više slabi i gubi na težini. Pa da je jedna od "onih" faza već bi završila, zar ne?

Hvala Vam puno na odgovoru!

Ivana

Darko Richter, dr. med.

12.06.2007. 01:30

Ako gubi na kilaži, to je ozbiljan problem,i treba otići do pedijatra ili pedijatrijskog gastroenterologa.
No, u ovakvim opisima gledatelj sa strane ne vidi niti 20% onoga što vidite vi.
Ukratko, vjerujem vam oko 20%.
Za izlječenje vam predlažem jedan misaoni pokus: zamislite da živite u Ogadenu (to je pokrajina u istočnoj Etiopiji), i da imate 4-5 djece, od kojih je jedno 22 mjeseca, i da taman počinju posljedice dugotrajne suše. Hrane nema, osim što bace iz zrakomlata. I sada, odjednom dijete koje je do tada jelo uglavnom sve, okreće glavu od hrane, uključujući i nezdrave hrane iz zrakomlata. Što mislite,je li to moguće? Jeste, ali samo onda ako to dijete ima neku organsku bolest, npr. celijakiju, Crohnovu bolest ili neku kroničnu infekciju, npr. tropsku spru. A ako je nema, u čemu bi bio problem? Odogvor: negdje skriveno drži bonbone, smoki i čokoladu, i zeza izbezumljenu mamu.
Ako nisam jasan, onda mi javite ne samo koliko sada ima kila, već koliko je imao na porodu, sa 12 mj. i oko mjesec dana prije sadašnje kilaže (kažete 10,5 kg). I recite mi tko sve brine o djetetu, tj. koliko vas je u kući preko dana?

ifka123

13.06.2007. 13:35

Rođen je carskim rezom, imao je 3370 g pri porodu, a kući je pušten sa 3800g. Sa godinu dana imao je oko 9kg, a u ožujku ove godine (dakle, malo prije početka ovih problema) težio je oko 12 kg. Obzirom da otac i ja oboje radimo, dijete čuvaju baka i teta (teta je odgajatelj u vrtiću), koje također vode bitku oko hrane. Zaista smo se pridržavali svih mogućih savjeta, ali nisu funkcionirali.

Jedino što Vam zadnji put nisam spomenula, kada je bio star pola godine počeo je povračati svu hranu, to je trajalo nekoliko mjeseci dok nam jedan od pedijatara koje smo tada posjetili nije rekao da smanjimo davanje D3 kapi sa 5 na samo 2 kapi dnevno, a da na ljeto uopće prestanemo s davanjem. Naravno, nakon nekoliko manjih doze, to se smirilo. Nakon toga krenuo je s normalnom prehranom.

U posljednje vrijeme stolicu ima i nekoliko puta dnevno i to proljevastu. Jako je tamna, što je posljedica željeza koje uzima, ali nije mi jasno od kuda ti proljevi? Pedijatri na to samo odmahuju - sve je u redu....

Hvala puno na odgovoru!!!

Darko Richter, dr. med.

13.06.2007. 13:55

Mislim da ima neki ozbiljniji problem, s obzirom da je s 12 pao na 10,5 kg 8ako je oba puta vagan na istoj vagi). Povraćanje, pa zatim proljevaste stolice, gubitak apetita, sve gtrajen više mjeseci, uz gubitak težine - mene usmjerava misliti na celijakiju, u toj dobi. Bilo bi dobo otići dječjem gastroenteraologu. Vitamin D može biti u podlozi nekog povraćanja, tzv. slike pseudotumora mozga, no to je u puno većim dozama, kod intoksikacije vitaminom D.

ifka123

13.06.2007. 16:35

Molila bih Vas da mi ukratko opišete o kakvom se poremećaju radi i kakve učinke može imati na dijete? Možete li mi preporučiti neku dobru kliniku gdje se što prije mogu obaviti svi potrebni pregledi?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

13.06.2007. 22:15

Bilo koja dječja klinika u Zagrebu, a mislim i u drugim regionalnim centrima u Hrvatskoj ima dijagnostiku celijakije. Ukratko,celijakija jest bolest preosjetljivosti na gluten, sastavni dio svih žitarica,osim kukuruza., a odražava se uglavnom na aepitelu tankog crijeva, tako da se on uništava i resice crijeva propadaju, pa je površina mala i resorpcija hrane slaba. zato nastaju proljevi, a unatoč gubljenju na težini, dijete je obično inapetentno i neraspoloženo. Vaše nije nerspoloženo, pa to govori protiv celijakije. No, ima i drugih razloga gubitk ana težini u toj dobi, pa svakako odite do dječjeg gastroenterologa.