Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama12

08.06.2007. 21:30

Poštovni dr. Richter,
lijepo molim za savjet. Kada je potrebno otiči liječniku (bilo pedijatru ili na hitnu) u situaciji kada djeca imaju povišenu tjelesnu temperaturu (39 i više) bez ikakvih vidljivih simptoma i dobrog opčeg stanja, i to kod djece:
1.) 4,5 god. djevojčice s refluksom I i II stupnja koja je na terapiji profilakse
2.) 2 god. dječaka s dijagnozom hipogamaglobulinemije.
Najljepša hvala.

Darko Richter, dr. med.

09.06.2007. 00:55

Nitko, pa niti ja vam neću dati odgovore na hipotetska pitanja koje će kasnije netko primjenjivati u konkretnim situacijama, a koje neće u cijelosti odgovarati čistoj hipotetskoj misaonoj igri. Doktoru se ide kada to odluči pacijent. To se uopće ne može pitati doktora: "Jel'te doktore,dal' da vam dođem?" Pacijent definira svoje tegobe i ide pitati kada on odluči. Da živite u Čadu, kraj neke oaze, a doktor je u Ndžameni, indikacije su drugačije, nego da vam je doktor brat u istoj kući. U vrijeme rata, s nekim sam studentima radio ispitivanje da li se javljanje u hitnu službu razlikuje u skupinama izbjeglica i skupini zagrebačkih pacijenata. I, što mislite da smo dobili? To, da izbjeglice dolaze kada treba i s vrlo precizno definiranim pitanjem, dok oni koje rat nije ni dotaknuo, a kamo li pomaknuo, dolaze da nas pitaju da li trebaju doći. Rad je u obliku pisma 1993. izašao u Lancetu. A kada objavite rad u Lancetu ili JAMA-i, onda se u ustanovi u kojoj radite priređuje fešta, svugdje u svijetu, a kod nas vas zbog toga zamrze. To se i meni desilo.

mama12

09.06.2007. 11:45

Poštovani dr. Richter,
mislim da ne bi trebalo ponavljati da su pacijenti djeca, znači vodimo ih lječniku kada mi kao roditelji to odlučiimo odnosno ocijenimo da je potrebno. Kako to ocijeniti? Zato sam Vam i postavila to pitanje da nas kao roditelje educirate kada poći liječniku ne u hipotetskoj već konkretnoj situaciji povišene tje. temp. bez dr, vidljivih simptoma. Bilo je takvih situacija i nisam sigurna da smo dobro odlučili-odlazak na hitnu nakon 12 h povišene temp. ostanak na promatranju i ostanak u bolnici a radilo se samo o virozi. Naročito kod mlađeg dijeteta s hipogamaglobulinemjom u navedenoj situaciji smo u panici. Mislim da je pitanje konkretno, dapače mislim da bi nas roditelje trebalo educirati da prerano ne odlazimo liječniku (odnosno u mom slučaju to je često hitna).

Darko Richter, dr. med.

09.06.2007. 17:20

Ja takve savjete inače dajem roditeljima kada im uručujem otpusno pismo, ili ambulantnu povijest bolesti, kada sam siguran o čemu se radi i s kime razgovaram. Ne daje se svima ista informacija na isti način. Iz dosadašnjih svojih iskustava izvucite sami zaključke, vratite film na sate koji su prethodili odlasku liječnika, i vidite da li ste mogili nešto sami zaključiti i prije odlaska liječniku. No, ponvaljam vam, odluka da se ide liječniku je na roditeljima, a na liječniku je odgovornost kada vidi dijete na pregledu.
U slučaju vaše djece (ako ne pitate za tuđu, a to je uzelo maha na ovom portalu), i jedno i drugo, tj. i ono s VUR-om i ono s hipogamaglobulinemijom, može imati temperaturu kao i svako drugo dijete, ali je ta temperatura vjerojatnija od osnovne bolesti, nego u druge djece koja nemaju predispozicijskih faktora. No, niti ta vjerojatnost nije većinska, pa zaista ne znam kako da vam pomognem. Nadalje, koju uroprofilaksu prima ono prvo dijete (debela je razlika prima li nutrofurantoin, ili Sinersul, ili Ceporex ... ), a kod onog drugog, koliki su mu IgG?. Ne može se tako baratati s dijagnozama, kao da je to jedna kategorija bez bitnih nijansi. A da nedovoljno razumijete na čemu se zasnivaju medicinske odluke, pokazuje i to da ne dajete te podatke. Kako da, uza sve što sam vam do sada odgovorio, ja izbacujem neke propise za vašu uporabu? Dok ne ugledate liječnika, vaše je dijete vaša briga, i od toga vas nitko ne može efikasno osloboditi. A po onome što ste do sada rekli, svaki ste puta "fulali", jer se radilo, ne o bakterijskim infekcijama, već o virozama. Međutim, ja sam za to da se radije čini "prebačaj", nego "podbačaj" u donošenju odluke za odlazak liječniku.