Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


problemi sa stomakom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

milica eva

15.10.2014. 00:00

Postovani,
moj sin star je tacno dva mjeseca. Izabrani pedijatar tvrdi da je beba zdrava na osnovu redovnih pregleda i dobijanja na tezini koje je iznad prosjeka (po izlasku iz porodilista 3500, sada skoro 6kg; dojena beba kojoj se desi na nekoliko dana da popije dohranu ukoliko je gladna i poslije dojenja, mada se trudimo i toliko dohrane iskljuciti).

Ne sumnjam da on jeste generalno zdrava beba, ali isto tako kao roditelj znam da u ovih dva mjeseca je makar mjesec dana imao jakih problema sa stomakom (bolovi od ranog jutra preko citavog dana, vriskav plac, stenjanje preko noci i grcenje, te preko dana jaki jaki plac i zacenjivanje; meni ne takodje ocigledno da jede zbog utjehe, a ne gladi, mada mu hranu ni tada ne uskracujem). Doktorica tvrdi da su u pitanju obicni grcevi zbog halapljivosti, iako bih ja, kao neko ko vec dovoljno zna svoje dijete, rekla da su u pitanju problemi sa stomakom koji nijesu vezani za grceve.

Molim Vas za odgovor da li smatrate da to mogu biti grcevi i da li je moguce da traju danonocno. Ukoliko ne, ljubazno molim za sugestiju u kom pravcu dalje da idemo kada je u pitanju ispitivanje uzroka.

Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2014. 10:05

Opis problema je tipičan za dojenačke grčeve. Dijete zbog bolova traži utjehu u hrani (u toj dobi sva utjeha ide na usta) i pojede više nego mu treba a time i dodatno opterećuje probavu. Dakle svakako prekinite dohranu, stavite ga da leži/spava na Vašem ili suprugovom prsnom košu u miru i tišini, nemojte ga pretoplo oblačiti i pričekajte još par tjedana kada se očekuje smirenje smetnji. Nisu potrebne nikakve pretrage.

milica eva

17.10.2014. 15:00

Probali smo sa nosenjem na grudima dok istovremeno posmatra okolinu i reagovao je jako dobro. Hvala puno na savjetima.

Milica P.