Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Visina četvorogodišnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

barili

18.10.2014. 10:15

Poštovani, nadam se da me možete posavetovati. Moj sin krajem decembra puni 4 godine. Rođen je u terminu, sa 3,3 kg i 51cm. U prvoj godini napredovao je nešto sporije i imao oko 70cm. Upućeni smo na Institut za majku i dete i od tada nas samo prate, kod endokrinologa. Radili su mu analize kvri i rg snimak šake, na svakih godinu dana - svi nalazi do sada su u redu. On je visinom negde oko 20-30 percentila. Moj suprug je visok 188 cm a ja 170cm, ćerka od 11 god. 163 cm. Sin sada ima 97 cm (mi smo ga merili). Ostali razvoj je uglavnom uredan, malo je kasnio u govoru ali su logopedi sada zaista zadovoljni i kažu da je stigao vršnjake. Ponovo idemo za par meseci na kontrolu. Mene interesuje kakva su vaša iskustva, da li treba još nešto preduzeti? Najniži je u vrtićkoj grupi, ali je skladno građen i izuzetno motorički spretan. Hvala Vam unapred.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.10.2014. 13:00

Nije toliko važno na kojoj je percentili nego da nastavi rasti po toj krivulji - znači da nema zastoja. U Institutu su očito zaključili da nema znakova hormonskih problema te se odlučuju na praćenje. I svakako se treba strogo držati termina preporučenih za kontrolu. Pretpostavljam da su isključili i najčešće bolesti crijeva (alergija, nepodnošljivost nekih namirnica). Ako se pojavi pad na krivuljama rasta treba svakako napraviti dodatnu obradu.