Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


problemi sa tvrdom stolicom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sneky88

13.07.2011. 09:20

Poštovani,
imam curicu staru 2god koja je sitnija, jede slabije od ostale djece ali zato jede gotovo sve i pije dosta tekućine, uglavnom vodu. Prije 3 mjeseca se odviknula od pelena i sada nam je to teško kontrolirati prehranom, zato što ona zadržava stolicu zbog straha od boli.Stolicu ima svaka 2-4 dana, znalo se desiti da ju doslovno moram iščupati iz nje zato što bude toliko tvrda i debela da jedva izađe van, na sreću to nije čest slučaj. Ponekad mi se čini da joj debelo crijevo previše izađe van, pa me zanima da li je to normalno i da li može ostaviti neke trajnije posljedice?

Darko Richter, dr. med.

13.07.2011. 13:30

Nije niti približno normalno. Ne samo da je opstipirana, već je konstipirana, što znači, da ima impakciju tvrdestolice u rektumu i, prema vašem opsiu, povremeni prolaps, tj. ispadanje dijela debelog criejva kod defeciranja. To svakako treba normalizirati.
Preporučujem vam da dijete obilno napajate tekućinom, da joj nabavite Portalak, i da dobije pola vrećica dnevno, a ako nije dosta, onda po pola vraćice ujutro i uvečer, te da jutrom polsije doručka sjeda na tutu. Portalak možete davati nekoliko dana, npr 3-5 dana, da se normalizira stolica. Potom, treba nastaviti s navikom da ujutro poslije droučka ide na tutu, kao pod obavezno.
Preporučujem vam i da ispitate svoju savijest po pitanju vlastite opstipacije.
Ako je baš sada tolikokonstipirana, da stolica ne ide, onda treba dobiti klizmu.

mamely

27.03.2018. 06:35

Dobar dan i moje postovanje Dr.,
Imam djevojcicu od 2,5 godine i unazad 3-4 sedmice ima probleme sa stolicom koja jeste redovita svaki dan, cak i po dva puta nekada ali je tvrde konzistencije i oskudnija nego ranije al najvise me muci to sto je suha i tvrda i intentivnijeg mirisa nwgo ranije. Osvrnut cu se i na ishranu popije 2x dnevno ujutro i u vecer po 2 dcl mlijeka, dorucak je pretezno kuhano ili peceno jaje, tunjevina jer sireve i mlijecno slabije voli osim jogurta koji mozda i previse konzumira.Rucak je najvecim dijelom varivo, supe sa mesom peradi, povrtne corbice i sl.Rizu, bananu i mrkvu smo izbacili kako je nastao problem.Voli da jede krusku, jabuku i inace vocne kasice, vodu trazi cesto tokom dana al po malo popije nocu popije pretetno po jednu casu soka. Jos nije odviknuta od pelena, sjeda na nosu ali jos uvijek ne vrsi nuzdu na nju. Nadam se da sam dala dovoljno informacija i molim Vas za savjete kako da olaksam djetetu i da li savjetujete odlazak pedijatru? Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.04.2018. 09:40

Povećajte unos hrane s puno neprobavljivih ostataka (mekinje, integralni kruh i tjestenina, povrće, muesli), smanjite postotak masnoće u mlijeku i mliječnim proizvodima, dajte 1 dl mineralne vode s magnezijem ujutro, uvedite neki od biljnih sirupa za otvaranje (smokvan, isilaks, kivilax). Ako ne bude dovoljno možete uzeti laktulozu (sirup ili prah koji se otoi u vodi) pa dajte 10 ml ujutro kroz par tjedana.