Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Autizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

suncica

01.06.2007. 16:05

Stovani;

imam dijete staro 3 god sve govori svoim jezikom (do- dođi kaže za dođi ili bonbon -ba za bonbon) sve razumje kad mu se prica i trazi od njega da uradi (ne nosi pelene od 29 mj.starosti).dobro cuje,nema ceste upale uha i grla tako da ne sumnjamo na treći krajnik ... Bili smo kod ligopeda 3 puta s tim da prvi put nije htio ni da ga pogleda a kamoli da kaze jednu rijec.druga dva se malo oslobodio ali ne bas nesto posebno.on je tada rekao da je to zakašnjeli razvoj govora i da dijete izgovara sva slova da ce to uskoro nadoći.ili sve to može biti nasljedno obzirom da i muž nije govorio do svoje treće godine? danas sam pročitala članak o autizmu i to me jako zabrinulo pa vas molim ako postoji negdje centar da se to moze dijagnosticirati puno bi mi pomogli.

Puno hvala!!

Darko Richter, dr. med.

01.06.2007. 21:00

Prvo i prvo, vaše dijete nema pune 3 godine, ili se varam?
Drugo, ima zakašnjeli govor, a da li samo kasni, ili će se slabije razviti, to je praktički nemoguće predvidjeti.
Nema niti jedan znak autizma, ili ga vi ne opisujete.
Ima svog pedijatra, koji bi znakove autizma opazio, i uputio dijete kamo treba.
Na kraju, neće vam nitko dijagnosticirati autizam, ako ga vi ne vidite sami. Još nisam čuo da bi se netko ušetao u ordinaciju s djetetom od nepune tri godine, zbog recimo, kašlja ili opstipacije, ili anemije, a onda da izašao s dijagnozom autizma. Zašto? Zato jer se dječjem psihijatru ili neuropedijatru ne ulazi u ordinaciju zbog kašlja, opstipacije ili anemije. Tamo se ide kada roidtelji i njihov pedijatra imaju debelog razloga za tako nešto. Ne bih vam to poželio. A članak koji pište neki novinar i čita neki drugi nestručnjak nipošto ne doprinosi zdravstvenom prosvjećivanju.
Nakon ove (potrebne) edukacije, da vam odgovorim: u Zagrebu se dječjom psihijatrijom bavi Psihijatrijsk abolnica za djecu i mladež, Kukuljivećeva 11.

Brs89

21.03.2018. 21:57

Postovani,
Moj sin koji u maju puni 3 godine ima dobar fond rijeci ali kada ga nesto pitamo on ponavlja pitanja umjesto da da odgovor! Osim u slucajevima kad njemu to odgovara kao kada ga pitamo hoces na kupanje on kaze kupati se.recimo kada zeli da gleda crtani on kaze upali tata crtani a kada ga pitam koji on kaze koji crtani. Kontakt ocima sa mamom ima bez poteskoca samnom ( tata)da ali ne zadrzava previse pogled. Kada mu nesto kazemo da uradi tipa upali svjetlo, zatvori vrata on poslusa naravno osim kad nije bas dobre volje. Na poziv kada ga zovem imenom nekad se okrene pogleda me nekad ne sve zavisimamu obavezno kada nesto hoce vuce za ruke ne govori sta hoce. A ponavlja dosta rijeci kada ga u slikovnici pitamo sta je sta on nekad odgovori nekad ne. A znam da zna jer kad mu kazem daj medu,flasicu, stolicu on zna i donese. Recimu ujutro ako zvoni alarm on pita "sta se to cuje na tatinom telefonu". E sad zbog tog stalnog ponavljanja i ne odazivanja da li to moze da znaci da je to neki oblik autizma ili ne??? Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Malo vjerojatno, čini mi se da ste Vi previše fokusirani na procjenu njegovih komunikacijskih vještina. Jedini način je objektivna procjena - zamolite uputnicu za procjenu djetetovog razvoja.