Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Purpura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

davor99

30.01.2015. 13:35

Molim za savjet.
Prije cca 2 tjedna na natkoljenicama moje kćerke ( 5,10 god) pojavili su se sitni podljevi . Pedijatrica je rekla da je purpura i napravili smo KKS, brzi test na streptokok i urin. Test na streptokok pyogenes je bio negativan. Krvna slika uredna tj u graničnim vrijednostima (povišeni su bili MCHC 352 i eozionofilni granulociti 6,4) . Urin - pH kisela, u redu Kristali piše „nešto mokraćne kiseline“ i nešto sluzi, a ostalo u graničnim vrijednostima.
Potom nas je pedijatrica poslala dermatologu koja je napisala dijagnozu Dermatitis nummularis dala nam claritine sirup 1X i Afloderm creme 18-Belobaza ad 30,2 lokalno 8 dana. U tom periodu počele su joj se i guliti dlanovi (kao da je dugo bila u vodi pa se guli kožica jako ) .Preporučeni lijek i kremu smo koristili i podljevi su se povukli. Na kontroli za 8 dana dijagnoza i dalje ista , claretine još 3 dana bez kreme i ponoviti bris grla jer smo u međuvremenu saznali da je osoba s kojom je bila u kontaktu cca 10-tak dana ranije i bila bolesna(prehladjena) zapravo imala streptokok i liječena je antibioticima nakon njihovog kontakta. To spominjem jer su bile zajedno 3 dana u istom prostoru pa nisam sigurna da li je bitna informacija za cijelu situaciju .
Pedijatrica je osim brisa grla tražila i Antisterptolizinski titar koji smo napravili i iznosi 556 jedinica, te smo ponovili i urin koji je u graničnim vrijednostima. Bris grla još nismo dobili.
Slijedeći posjet pedijatrici rezultirao je uputnicom za ORL zbog dogovora za vađenje mandula i preporukom da ako se purpura vrati idemo na Hitnu , te da bi trebala napraviti još neke testove iz krvi ( ne znamo koje ) kao i ponoviti AST titar za cca 2 tjedna te da joj dajemo neki vitaminski pripravak.
Napomena - u rujnu 2014. imala je bolno grlo ( bez bijelih naslaga i temperature ) te je doktorica rekla da je streptokok i popila je Silopen 10 dana. Nismo radili bris tako da ne znam o kojem se streptokoku radilo (ako se to uopće utvrđuje tom pretragom).
Cijepljena je sa Prevenarom 1 dozom i Pneumo23 i tijekom 5 godina je uglavnom bila virozna i prehladjena – nije imala bolne upale grla ni angine osim te prošlogodišnje . Trenutno mi se čini da „masnice“ koje ima su posljedica vrtića , a ne podljeva ,a claritine je prestala piti prije 2 dana. Ona se dobro osjećala cijelo to vrijeme i nije imala problema sa apetitom, nije se žalila na bolove u zgobovima i nisu joj bili natečeni, nos joj je pomalo curio i ponekad bio začepljen, ali sekret je uvijek bio proziran. Trenutno mislim da smo prilikom višekratnih posjeta liječničkih čekaonica ipak pobrali neku virozu ili slično jer je počela hripljavo kašljati….
Da li postoji način da utvrdimo da su mandule stvarno „izvor zaraze“streptokokom , a ne nešto drugo , jer ih ne bi vadili ako to nije rješenje ili da li trebamo još nešto napraviti ili trošiti od lijekova zbog dijagnosticirane purpure (prvotni šok i panika prošli, ali osjećam zabrinutost za dalje ) . Da li nešto drugo može biti uzrok purpure u našem slučaju,a ne streptokok? I što da radim ako se purpura vrati ?
Zahvaljujem unaprijed , bilo za komentar ili odgovor na neko od pitanja ili uputu za daljnje postupanje. Oprostite na opširnom tekstu,ali ne znam kako skratiti ,a reči sve što mislim da je bitno.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.02.2015. 18:05

Povišeni titar AST0 znači da je dijete bilo u kontaktu sa beta hemolitičkim streptokokom skupine A (koji nema veze sa streptokokom pneumonije protiv kojeg je cijepljeno). Sama visina titra ne govori o tome da li postoji tinjajuća infekcija, stoga treba ponoviti nalaz (možda bih ja radije da prođe mjesec dana od prethodnog). Ako porast bude značajan (recimo ako bude 700 ili više) tada treba konzultirati specijalistu ORL zbog razmatranja odluke o vađenju krajnika (mandula). O purpuri ne mogu puno reći, no u slučaju da se slične promjene ponovno jave treba pregledati urin, stolicu i krv te konzultirati pedijatra - imunologa.

davor99

02.02.2015. 18:45

Zahvaljujem na odgovoru !

davor99

07.02.2015. 11:25

Postovani dr Jovancevic,
U utorak 3.2. ponovno su se pojavila dva mala podljeva, u srijedu jos jedan i jucer jos jedan. Doktorica nam je dala da napravimo pretragu urina i stolice sto smo napravili i nalazi su uredni. Krv nije dala da ponovimo. Rekla je se javimo ako se podljevi pokazu u "jacem" obliku,i da se ostale pretrage obavljaju u slucaju losih nalaza urina i stolice i da ne trebamo koristiti nikakve lijekove.Ako sam dobro shvatila to je posljedica prisutnosti (trenutne ili prosle) streptokoka u organizmu tj toksina koje oni ispustaju? Da li je to tocno ili bi trebali ipak još nešto poduzeti? Koliko dugo se to moze pojavljivati? U medjuvremanu je bila prehladjena. Zahvaljujem unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.02.2015. 12:00

Ne znam o kakvom obliku purpure se radilo, no ,malo je vjerojatno da je zbog streptokoka. Mislim da treba konzultirati imunologa..