Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


razmazena (?) jednogodisnjakinja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

adela 555

04.03.2015. 19:30

Postovani doktore,mozda moj problem nije usko vezan uz samu pedijatriju,ali uzdajem se u vase iskustvo i znanje. Dakle,imamo djevojcicu od 15 mjeseci,jedinicu,jos ne ide u vrtic nego ju ja cuvam. Inace je dosta vezana za mene,dojena i slabo prihvatila dohranu,pa vecinu dana potrosim na spremanje hrane i pokusaje da nesto pojede. No glavni problem je sto je zadnjih mjesec dana jako cendrava i trazi paznju,ali konstantnu. Ne mogu je pustiti ni minutu,ona puze za mnom i pruza ruke te place. Ne mogu odluciti da li da to ignoriram i tako joj pokazem da to nije ispravan nacin ili da reagiram jer ju mozda muce zubici ili nervoza. Imam dojam da manipulira mnome (jer joj ja najcesce udovoljavam) i zelim to promijeniti,ali jako sam nesigurna. Ne zelim odgojiti razmazeno dijete. Bilo kakav vas savjet je dobrodosao. Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2015. 04:55

Prije svega trebate biti sigurni da nema zdravstvenih poteškoća. Preporučam pregled kod pedijatra i rutinske laboratorijske nalaze (CRP, KKS, jetrene enzime i urin). Ako je sve uredu (najvjerojatnije) nastojte ne reagirati na neprihvatljive obrasce komunikacije (cendranje, maltretiranje happy), držite se suzdržano i ne odgovarajte na ovakve signale. Nasuprotno, kada je dobra, otvarajte srce i dušu i nagradite takvo ponašanje. Ako se drugačije ponaša u društvu s drugim ukućanima (ocem, djedom ili bakom) tada je zasigurno uzrok u produčjenoj tijesnoj povezanosti između vas dvije. Nastojte s njom komunicirati i tješiti je po obrascu majka-malena djevojčica a ne kao prema dojenčetu )npr čim zaplače dati joj prsa i držati je u naručju). Janso joj stavite do znanja da Vam ovakav stil ponašanja ne paše i da je neprihvatljiv.

adela 555

11.03.2015. 16:45

Puno vam hvala na odgovoru,potvrdili ste ono sto i sama mislim. Ona je zdravo dijete,krvna slika u redu,a i primijetili smo da se tako ponasa u odredjenim situacijama (tj sa mnom),dok kad je s drugima-skroz druga prica. Jos bih vas molila jedan savjet vezan uz spavanje. Na mnogim mjestima sam procitala kako se bebu ne smije pustati plakati,ali takodjer sam cula i za cry out metodu. Mi imamo i problem sto ona ne zna zaspati sama. Popodne je navikla spavati dok ju vozim u kolicima,a navecer ju tata uspavljuje i ima odredjenerituale s njom bez kojih ona ne zna spavati. Do nedavno ju je uspavljivalo dojenje sto sam prekinula jer mi je bilo prenaporno jer se budila na svaka 2 sata do 13 mjeseci. Otada ju uspavljuje tata,ali i on provede po 45 minuta s njome dok ne zaspe. Prije sam bila protivnik cry out metode,ali iskreno,razmisljam da nemam pojma koji je nacin nauciti dijete da se samo uspava i da kvalotetnije spava (a samim time i da se mi odmorimo). Jos jednom vam zahvaljujem na odgovoru i divnim savjetima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.03.2015. 04:25

Da, imate nesreću da je Vaše dijete ovladalo svim mehanizmima kako zagospodariti Vašim životima happy

Mislim da je vrijeme za čvršće postavljanje granica, pa bi u tom konceptu bilo učenje kako samostalno zaspati. Puno će sve biti lakše ako imate zasebnu sobu za nju, u suprotnom to neće ići. Svakako bi je suprug trebao odvoditi na spavanje i nakon kratkog pozdravljanja napustiti sobu. Nakon što suprug i Vi osjetite da je vrijeme da intervenirate (individualna procjena, učinite to kada mislite da Vam je dosta stresa zbog plakanja) neka suprug nakratko i vrlo suzdržano (bez pretjeranog tješenja i pričanja) intervenira i ponovno izađe van. I tako dok ne zaboravi ovu napornu naviku da vas stalno traži. U pravilu to potraje oko 4-7 dana.