Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


rota virus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nibada

01.02.2011. 15:25

Poštovani,
moj sin od 20 mjeseci imao je ili još ima rota virusnu infekciju. Prošli tjedan od ponedjeljka 30-ak povraćanja, puno vodenih stolica, dehidrirao, završili u bolnici na infuziji. . Zadnji put je povraćao u srijedu, temperaturu nema od petka a zadnju vodenu stolicu imao u nedjelju. Jučer je imao samo jednu stolicu normalne gustoće ali još uvijek kiselkastog mirisa (pije oko 9 dcl čaja na dan).
Molim Vas da mi odgovorite na 2 pitanja
1. kada mu smijem početi davati svježi sir i mlijeko te ga vratiti na normalnu prehranu ?
2. ima li smisla početi mu sada neko vrijeme davati neki od preparata s probioticima za imunitet i ako da koji?

Darko Richter, dr. med.

01.02.2011. 16:00

Probiotike može uzimati,prije, za vrijeme i nakon enterokolitisa.
Zbog čega mu morate davati svježi sir i mlijeko, a ne teleći šnicl i salatu?
Pitanja su doista nejverojatna.

nibada

01.02.2011. 20:21

Šnicle i salatu već jede. Kada nas je doktorica otpuštala iz bolnice rekla je da mu ne dajem masno, slatko i mliječne proizvode( a ja nisam pitala koliko dugo) a on stalno traži sir jer ga jako voli i jede ga svaki dan.

Darko Richter, dr. med.

01.02.2011. 22:55

Onda se dogovorite s njime i sa zdravim razumom. Sve ste upute dobili na otpustu iz bolnice. Ako vam to nije bilo jasno, onda će vam biti još manje jasno da sada predavanje održim ja.

ivana_05

30.03.2011. 10:55

Poštovani doktore,

moja djevojčica 24 mjeseca od četvrtka 24r.03.11. ima povišenu temperaturu. U četvrtak u vrtiću imala je temp. 38.5, doktorica je dijagnosticirala upalu uha i grla.
Dobila je Zinat antibiotik i Dalsy sirup za snižavanje temperature. Nakon treće doze antibiotika (svakih 12h, 1.5 žličica) povratila je te nakon što smo dali Dalsy sirup isto je povratila. Također je dobila i proljev (jednom dnevno, velika količina). Kontaktirali smo tel. doktoricu, te nam je rekla da se radi o Rota virusu i da upala grla i uha može
biti posljedica virusa. Prekinuli smo terapiju antibiotikom (preporuka doktorice), a povišenu temperatueru snižavamo tuširanjem i čepićima Efferalgan. S obzirom na to da se tem. spusti nakon čepića na otprilike do6 sati, ali noću se povisi i do 39.8, danju do 38.5, moje pitanje je koliko dugo prema Vašem iskustvu može potrajati ovakva situacija. Kakva bi bila Vaša preporuka.

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

30.03.2011. 23:40

Koji dan.

Sandra_001

13.07.2011. 13:30

Poštovani,
moj sin od 3 godine povraća već tjedan dana. Prošlu srijedu je povraćao jednom ujutro, dan poslije nekoliko povraćanja tijekom prijepodneva, i dva proljeva, nakon čega smo posjetili liječnika. Dijete nije dehidrirano, dijagnoza temeljem pregleda je crijevna viroza. Međutim bez obzira na laganu prehrani i hidraciju (čaj od šipka, rehidromiks po potrebi) i dalje dijete povraća jednom do dva puta dnevno.
Malo predugo traje cijela bolest, molim Vaše mišljenje. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

13.07.2011. 20:45

Nije dobro liječen.

Sandra_001

14.07.2011. 10:10

Hvala na Vašem odgovoru, no molim, kako je trebao biti liječen? Slijedili smo upute pedijatrice, kako bih pretpostavila da je pogrešno?
Inače, jučer nije povraćao, nadam se da će tako i ostati.

Darko Richter, dr. med.

14.07.2011. 13:35

Pod izrazom nije dobro liječen, na volju vam što ćete pod time shvatiti: ili su upute potpuno krive, ili nisu stavljeni pravi akcenti, ili vi niste slušali, ili ste krivo razumjeli, ili niste uočili akcente (bitne dijelova uputa), ili ste krivo radili, ili je netko, kome je dijete bilo prepušteno, namjerno (jer zna bolje), ili slučajno krivo psotupao, itd., itd. S obzirom da bih ja vjerojatno samo ponavljao savjete vaše pedijatrice, nisam smatrao za potrebnim da to činim, već očekujem od vas temeljit ispit savijesti.
No, ima jedna okosnica koju ću vam spomenuti, a koju, vi, kao i većina hrvatskih roditelja (ne uvijek svojom isključivom krivnjom - naime, bombardirani ste reznim informacijama, koje ne umijete svrhovito selekcionirati) nikako da shvatite: možete vi djetetu s gastroenteritisom davati suho zlato, ali, ako je količina prevelika, od toga nikakve vajde - i zlato će se pretvoriti u proljev, ili će ga dijete povratiti. Drugo je tekućina: ako toga nema, obolit će još gore ili duže. A tekućina je voda. Koji Markovi konaci koje ste u prvom postu navodili !? Ne znam zašto je tako nedohvatljiva jedna od osnovnih pretpostavki života: jedino piće na ovom svijetu jest voda (H2O), a sve ostalo je hrana,uključujući i Rehidromiks, bistru slanu juhu, vino, čaj, sok, itd. Zašto o tome nemate pojma? To nije nikakva stvar koju se uči od pedijatara, ili visokih škola. To zna svaki francuski kuhar, ali i svaka nepismena mama, od Somalije i Ogadena do nekog drugog kraja svijeta.
Imam 55 godina, na moru sam, i ove sam noći, u kojoj temperature nije silazila ispod 29°C popio najmanje 3 ili čak 4 čaše vode, a da niti jednom nisam mokrio (a što je inače rijetko za moju dob). Ako meni, na 90 kg treba skoro 800 ml vode, koliko mislite da treba djetetu od 10 kg? Da je upitanju obična proprocija, a nije, jer djetetu treba nerazmjerno više, bilo bi to barem 80-100 ml. Koliko ste ga napojili ove noći, ali, ne najednom, već po malo? Jer, najednom = povraćanje.

Ovo je službeni odgovor, kojiima nastavak, koji ću vam, ali, napisati samo na vaš izričiti zahtjev, a otprilike opisuje u 2 ili 3 retka moj subjektivni osjećaj dok odogvaram na ovakva pitanja.

Sandra_001

14.07.2011. 16:40

Nadam se samo da Vaša bahatost prozlazi iz Vaše stručnosti, a fascinantno je kako su po Vašem mišljenju mame „nepismene“ i sigurno griješile u koracima.
Ne vidim razlog za zaključak da dijete nije dobivalo vodu, „jedino piće na ovom svijetu“, nisam smatrala nužnim pisati da je dobivao vodu, na ispravan način, jer znam „ najednom = povraćanje”. I zasigurno nije dobivao šnicle i salatu. A kako ovo nije matematika, sa jasnim i nedvojbenim odgovrima, po mom skromnom, „nepismenom“ mišljenju, neću dalje istraživati razloge povraćanja.
I ne, ne trebam nastavak Vašeg odgovora. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

14.07.2011. 22:25

Tko je tu bahat, doista ostaje nejasno, ako vi mislite da sam to ja.
Nakon svega, dobili ste, očito nezasluženo, vrlo opširni i stručno utemeljeni odgovor, zbog kojega vi mislite da sam ja bahat. Ako je razmatranje relativnog neuspjeha liječenja vašeg djeteta bahatost, što ste me to išli pitati? Ne odstupam niti od jednog zareza onoga što sam napisao, a to da ste vi ili neka druga "mama" u vašoj poziciji "nepismena", niti je napisano, niti je mišljeno, ali, to ste rekli vi, a ne ja.
Između ostaloga, i zbog ovoga, ne zaslužujete da čujete što ja doista mislim kada odgovaram na ovakva pitanja.