Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Rupica na srcu - Dg. VCC-ASD tip II 3-4mm


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

smartbox

19.06.2008. 09:35

Poštovani,
molio bih vas savjete za sljedeći liječnički nalaz (radi se o bebi 9 mjeseci), upućeni smo na procjenu šuma na srcu, ukupno smo bili kod tri doktora, posljednji je otkrio rupicu na srcu i nakon šoka nismo mogli doći sebi, a sada želimo više saznati o čemu je zapravo riječ, tako da se možemo pripremiti na sve opcije:

Iz anamneze: obiteljska a. uredna.
Osobna a. trudnoća i porod uredni, RM3970 Apgar 10/10. Lijepo raste i dobija na TM, nije teže bolovao, nije modrio, nije imao zaduha.
Iz statusa: muško dojenče, dobro razvijeno i uhranjeno za dob, eukardan, eupnoičan, ružičaste kože. Na plućima normalan šum int. II/6, bez propagacije. PAF+.

EKG: sinus ritam, f122/min, el. os semivertikalna, PQ 132ms, QRS 84ms, QTc364ms. Inkompletni RBBB s rsR obrascem u V1, V3R i V4R.

UZ srca: uredna segment. građa srca, kontraktilitet je uredan, ne nalazim perikardijalnog izljeva niti intrakard. tvorbi. Kontinuitet ivs je održan. Iz subkostalne pozicije na mjestu fosse ovalis vidi se prekid kontinuiteta IAS veličine 3-4mm s turbulencijom L-D šanta na razini atrija.
Mjere srčanih struktura su primjerene dobi. Protoci na Ao, MV, TV, RVOT i LVOT su urednih brzina. U Tr AP normalan protok. Nema duktusa niti koarktacije.
Dg. VCC-ASD tip II 3-4mm, Cor comp.
TH. i ograničenja ne treba.
Kontrola za 1 god.


Dakle ovo je nalaz liječnika koji je otkrio rupicu, molio bih što više informacija,
unaprijed hvala svima!

Darko Richter, dr. med.

19.06.2008. 14:25

Prva informacija: nije beba, nego dijete, odnosno, 9-mjesečno dojenče.
Druga informacija: kardiolog nalazi da je sve uredno, osim: atrisjkog spetalnog defekta tipa II od 3-4 mm, na što još upućuje šum i inkompletni blog desne grane. Ako se taj defekt ne zatvori sam, a velika je vjerojatnost da će se zatvoriti i sam, onda ostaju 2 opcije: operirati, ili dalje pratiti. Operira se ako se ustanovi značajni šant krvi preko defekta, a samo se prati ako je procjena da nema značajnijeg šanta. Čim ima neki defekt na unutršnjoj površini srca, tj. endokardu, indicirana je profilaksa bakterijskog endokarditisa kada god se kod djeteta rade kirurške ili endoksopske manipulacije u području nosa, ustiju, rektuma i sl. (npr. vađenje zuba, gastroskopija, tonzilektomija, rektoskopija, i sl.).

jedna_mama

17.08.2010. 19:36

Poštovanje,
nalaz moje curice stare 13. mjeseci te dijagnoza su gotovo identični ovom slučaju. Razlika kod EKG-a je u u tome što je el. os intermedijarna te su manja odstupanja u brojevima.. . Zanima me što to uopće znači da je el. os intermedijarna.
Nadalje na UZV-u se vidi prekid kontinuiteta IAS veličine 4 mm u području fosse ovalis s jasnom L-D pretokom na razini atrija dok je sve ostalo uredno, normalne veličine i sl.- zanima me je li 4 mm velika ili mala rupa te do koje dobi se najkasnije očekuje eventualno zatvaranje rupe i je li ono u ovom slučaju uopće moguće. Da li se kod ovakve rupe ako ostane ove veličine ide na operaciju ili se ono samo prati dugi niz godina?
Unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

17.08.2010. 21:40

Mislim da nema nikakve potrebe da vam ja objašnjavam ono što vam je objasnio kardiolog koji je dijete pregledavao.
Ako to niste tamo shvatili, još manje će vam biti jasno ako vam ja to isto kažem svojim riječima. Tek toliko da 4 mm defekta nije ništa strašno, ali to ne znači da će se 100% sigurno i samo od sebe zatvoriti. A da li će ići na operaciju, ovisi o količini pretoka ili shunt-a, a to je opet mogao procijeniti kardiolog, a ne ja.
Intermedijarna električna os? Što vas o tome zanima? Recite mi, koliko će vašem djetetu biti bolje, ako vi i ja odradimo jadan kratki tečaj elektrokardiografije? I još vi padnete s ocjenom -1, jer to je jedini mogući ishod, s obzirom da ste u sukobu interesa. Naime, vas ne zanima intermedijarna el. os, već vaše dijete, pretpostavljam. A za to, vidi odgovor u prvoj rečenici.