Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


savijanje unazad


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

joly

12.12.2003. 19:53

Poštovani,

Imam bebu od 6 mjeseci koja se prije nekoliko dana počela jako savijati unazad ( zabaci glavu unatrag i skoro što ne napravi luk unatrag ). To se događa nekoliko puta dnevno a najčešće navečer. Često se tako savijala kao novorođenče ali je prestala sa nekih mjesec i pola starosti. Zabrinuta sam što joj se to vratilo.
Pitala bih vas još nešto o sjedenju. Koliko često i dugo je poželjno da beba u toj dobi sjedi ( starosti 6 i pol mjeseca ).Predpostavljam da je to individualno ali moja beba kad je budna više ne žali ležati već samo sjediti pa se bojim da joj to ne našteti.

Unaprijed hvala,

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

14.12.2003. 18:33

Cijenjeni,
bila bih sretnija da vidim dijete prije nego što odgovorim da je savijanje unazad, koje opisujete, samo prolazna i privremena faza, a što najvjerojatnije i jest tako. No, što ne mogu osobno, može učiniti pedijatar iz Vaše ambulante ili najbliže pedijatrijske ustanove, pa Vam preporučam pregled i ev. neurološki pregled.
U dobi od 6,5 mj. dijete sjedi, osobito dijete ženskog spola (pretpostavljam da je "beba" ženskog spola), pa nema razloga da "silom" leži ako to odbija. Postoje i sjedalice čiji se naslon može podesiti, pa dijete u početku može biti u polusjedećem i odmarajućem položaju, čime se samostalno sjedenje može skratiti.
Inače, dijete i aktivno pokazuje zamor, najčešće tako da se spusti u vodoravni položaj ili svoje nezadovoljstvo pokazuje na neki drugi način.
Mnogo pozdrava.

Danijela i Goran

23.12.2003. 00:48

Poštovana gospođo,

naša beba ima prirođeni krivi vrat, što je vjerojatno posljedica ulaska glave ploda u zdjelicu mjesec i pol prije poroda.
Beba je stara 35 dana, i krenuli smo sa vježbicama za vrat po preporuci dječjeg ortopeda. Vježbe izvodimo 3-4 puta dnevno, a jednom tjedno idemo na kontrolu u dječju bolnicu u Klaićevoj. Zanima nas da li osim vježbi postoji kakva druga terapija (masaže, kreme, lijekovi...) i kakva je daljnja prognoza. Jedna fizijatrica nam kaže kako
neće biti problema za izlječenje, druga da je dosta vidljiv tortikolis i da će liječenje biti dugotrajno sa mogućim smetnjama na vratu djeteta; također kaže da taj izbočeni, tj. skvrčeni desni vratni mišić može imati ispupčenje i prema unutra pa nas zanima da li to utječe na djetetovo disanje i gutanje.

Puno hvala !!