Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krv iz nosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tg

17.12.2003. 21:33

Mom sada jednogodišnji sin je, od početka jeseni, što znači već gotovo 2,5 mjeseca stalno curi nos. Kroz to vrijeme dva puta je porasla temperatura na cca 38,7, no temperatura je nakon jedne doze sirupa pala. Pedijatrica je na pregledu prije cca 1 mjesec zaključila da se radi o ovičnoj virozi s malo crvenim grlom i crvanim uhom, ali ništa ozbiljno. Nos sam vlažila sa Sterimar sprejem, a u fazi kad je bio jako začepljen Efedrin kapima, nekoliko dana, zadnji put prije 2 tjedna. Unazad ta dva tjedna, mom sinu često iz nosa izlazi sekret u kojem ima malo krvi. Danas mu je, nakon malo jačeg plača curila krv iz nosnice. Inače je u zadnje vrijeme jako nervozan, igra se i odjednom počne jako plakati, a počeo se i buditi po noći plačući iako se prije gotovo nikad nije budio. Stalno hoće biti na rukama. Također, ima vrlo mekane stolice bez sluzi, po 2-3 dnevno, no to ne smatram nekakvim većim problemom jer od rođenja ima relativno mekane i česte stolice. Temperature nema.

Zanima me da li krvarenje iz nosa može biti znak neke opasnije bolesti, i da li bi bilo dobro da posjetim pedijatricu prije našeg uobičajenog termina za sistematski pregled koji je za cca 2 tjedna, ili bi krvarenje iz nosa moglo biti posljedica grijanja, suhog zraka ili nečeg sličnog.

Zahvaljujem na odgovoru

Dr. Darko Richter

24.12.2003. 21:27

Ne mogu ulaziti u vaše dosta opširne opise i kombinacije, no krvarenje iz nosa posljedica je izlaženja krvi iz krvnih žila u nosu. Razlozi mogu biti: infekcija, udarac, manjak krvnih pločica ili faktora zgrušavanja krvi, povišeni krvni talk, bolest krvnih žild. itd. Grijanje, suhi zrak i ostalo čemu laici pripisuju sve vrste tegoba, a ne samo krvarenje iz nosa, vjerojatno ne doprinose smirivanju tog krvarenja, no sami po sebi ne uzrokuju ga.