Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


spazam pluća i bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Barbara

29.09.2003. 14:25

S 13 mjeseci moja curica je imala bronhitis (ventolin sirup i amoxil) sad se to ponovilo i sa 23 mjeseca (uzimali ventolin i sumamed), zanima me preventiva da do bronhitisa ne dođe (ako je moguće) i koja je vjerojatnost da se bronhitisi ne pretvore u kronične ili asmu? Hvala.

Dr. Darko Richter

02.10.2003. 16:14

Kroničnog bronhitisa kao takvoga nema u djece, ali ponavljanje spazma može upućivati na astmu. Potrebna je alergološka obrada, jer astma je najčešće posljedica senzitizacije na razne alergene. No, ima i ponavljanih spazama zbog virusnih infekcija, tj. obično je jedna inicijalna jača, a zatim se tijekom nekoliko godina, uz obične prehlade koje inače ne bi uzrokovale spazma, javljaju bronhitisi sa spazmom, no srećom u sve manjem intenzitetu, najduže do konce prvog desetljeća. Također, škodi pušenje, kako majke u trudnoći, ili drugih u blizini majke, tako i postnatalno.