Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stalna prehlada


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

brizby

16.09.2010. 22:00

Pozdrav, Mom djecaku je sada 10 mj. Od navrsenog 4 mj.stalno je prehladen u par navrata je imamo i temperaturu ,radena je i krvna slika te je receno da je sve povezano s rastom zubica. Djete sad ima 7 zubica i desni nisu natecene,a i dalje je prehladen s jako gustom zelenom sluzi u nosu, a zadnjih dana i pojacano kaslje ( pusacki kasalj) u vecim razmacima. Ima li razloga za zabrinutost i s cime se to moze povezat?

Darko Richter, dr. med.

17.09.2010. 10:35

Najprije, dječak od 10 mjeseci, zapravo je muško dojenče od 10 mj. To napominjem, ne da vas dociram, već da, povremeno, pa evo koristim ovu priliku, podsjetima da se dječja dob dijeli na novorođenačku, dojenačku, dob malog djeteta (1-2 g.), dob predškolskog djeteta (4-6), školskog djeteta (/-14) i adolescencije (zadire već i u školsku dob, a neki puta nikada ne završava, osobito kod muških).
Sasvim sigurno ti "zubići" nemaju nikakve veze s temperaturom. Nemam više pojma niti snage da analiziram gluposti koje se vuku zadnjih par stotina godina, i, u 21. stoljeću još su potpuno iste kao i u početku. Da su barem neke nove gluposti, čovjek bi imao zanimaciju da ih riješi. Ali, ovo je očito duboko zaostala sredina u premnogim pitanjima, pa tako i sasvim efemernim pitanjima rasta nogu ili zubiju djeteta. Dijete raste cijelo, a i zubi rastu dok ih još niti ne vidite. Kako bi inače izbili na vidjelo? I sada, temperatura je baš od toga što su oni izbili. Pa da je to istina, što se svi ti zubi ne povade, pa da roditelji prestanu piliti, a dijete konačno bude zdravo k'o dren?
Nego, očito je da, kada u pitanju doista može biti neka slabost imunosti, makar (nadam se) prolazna, onda to nikome ne pada na pamet, a inače sve bruji od imunoglukana i nekih biovitamina i sličnih pomagala za "jačanje imuniteta". Ja bih djetetu napravio krvnu sliku, vidio broj neutrofila i broj limfocita, te odredio imunoglobuline G, A, M i E.
Dao bih se okladiti da je IgG malo snižen, a da je ostalo uredno. Inače, moglo bi se dogoditi i da je IgE povišen, što bi moglo ukazati i na alergijsku sklonost. A moglo bi biti i to, da je IgG zapravo viši za dob, a to bi onda bio pokazatelj da dijete uredno reagira na učestale infekcije, i da je problem u tome što ga netko stalno izlaže infektima, umjesto da ga malo zaštiti. I da, možda, netko u okolini, stalno puši, i misli da to ne škodi drugima. A u krvnoj slici ne bih očekivao neke promjene, jer, kada bi one postojale (sniženi neutrofili, ili, još gore, sniženi limfociti), tada bi dijete bilo jako, jako bolesno, a zubići bi mu bili jedna od rijetkih potpuno zdravih izraslina. I imalo bi velikog značenja da li je dojenče muško ili žensko.