Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija

18.03.2006. 00:30

Djevojcici od 5,5 mjeseci na brisu grla i nosa (imala je 8 dana temperaturu izmedu 37,1 i 37.6), pronaden streptococcus pyogenes u obilnom porastu, nakon cega je prepisan Ceporex sirup, 10 dana, dva puta dnevno, po 2,5 ml. Nakon toga napravljena pauza od 5 dana i ponovljen bris grla/nosa, nalaz opet pokazuje prisutnost streptokoka. Vadena krv, rezultati Wbc 6.3, Lyn 4.5, Mid 0.4, Gran 1.4, Rbc 3.53, Cpr manji od 8. Doktor se ne odlucuje ponovno za antibiotik, jer kako kaze, ne postoji upalni proces koji je uvjetovan streptokokom, pa ga nema potrebe ni lijeciti.
Molim za vase misljenje i da mi odgovorite da li je moja djevojcica "opasna" za drugu djecu s kojom dolazi u kontakt (kad se zakaslje, kihne..)
Unaprijed hvala i lijep pozdrav

Dr. Darko Richter

18.03.2006. 18:32

Moje je mišljenje identično s mišljenjem vašeg liječnika.
Da li je vaše dojenče opasno za druge? Nema zube da grize, ne psuje, i puno je manje opasna po okolinu, nego okolina za nju. A to, da ima pneumokoka u nosu, ne znači da nema još mali milijun drugih klica, kao i da ostali iz okoline nemaju toliko malih milijuna klica koliko ih tu okolinu čini, i nije mi jasno da još danas ljudi misle da smo, ako imamo kupaonu i zahod s tekućom vodom, sterilni.

marija

19.03.2006. 01:47

Zahvaljujem se na vasem odgovoru.
Pretpostavljam da to sta ima streptokok u grlu a ne u nosu (nisam u svom mailu navela) ne mijenja vase misljenje?! Vi ste upotrijebili izraz pneumokoka..to je drugi naziv za streptokok u nosu?
Lijep pozdrav

Dr. Darko Richter

19.03.2006. 11:27

Streptococcus pyogenes mora imati oznaku "A" ili "grupe A", i on ima značenja i u nosu i u krajnicima, i trebalo bi ga eliminirati, dok nalaz Streptococcus penumoniae (alias penumokok) nema uvijek to značenje. Iz vašeg maila samo u prvom nalazu razaznajem piogenog streptokoka, a kasnije pričate samo o streptokoku - koji može biti onaj prvi, ili još mnogo durgih vrsta streptokoka, među inima pneumokoka, enterokoka, viridans streptokoka, da nabrojim samo neke.

marija

19.03.2006. 20:58

Oprostite sta sam vas zbunila, nedorecenoscu. Oba puta kada je raden bris, prije i poslije uzimanja antibiotika, naden je streptococcus pyogenes ali samo u grlu (u nosu, saprofitna nazofaringealna flora).

Dr. Darko Richter

19.03.2006. 23:09

Streptococcus pyogenes, koje grupe. Samo "A" bi imalo značenje za terapiju, ali bi me jako iznenadilo da se to nađe u djeteta od nepunih 6 mj. To nisam još vidio.

marija

23.03.2006. 14:44

Oprostite na kasnom odgovoru, imali smo "tehnickih problema" sa racunalom.
Kako doktor kaze, to je streptokok grupe "A" .. sad sam i ja iznenadena i zabrinuta. Vi ste u jednom od vasih odgovora, napisali da bi to "A" u svakom slucaju znacilo i u nosu i u krajnicima, ali nasa djevojcica ima ipak samo u krajnicima.
Lijep pozdrav

Dr. Darko Richter

23.03.2006. 17:18

Streptokok grupe "A" u krajnicima je za liječiti, ili za pokušati liječiti, a ako ne ide, onda se preporučuje tonzilektomija. Mislim da nikada nisam rekao "... da bi to "A" u svakom slučaju značilo i u nosu i u krajnicima ...". To sigurno nisam niti rekao, niti mislio, a u to sam siguran zato što to nije točno, po mojem vlastitom mišljenju. Ono što je točno, to je da djeca dobi do 3-4 godine često imaju streptokok A i u nosu, a u grlu ga istovremeno i mogu i ne moraju imati.

marija

23.03.2006. 23:53

Hvala na odgovoru.