Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Glavica - za doktora


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka

22.03.2006. 12:12

Postovani dobar dan!
Majka sam 6- mjesecnog sina i juce smo isli da primimo vakcinu i doktor me je jako preplasio jer je rekao da mu je celo malo istureno i glavica izduzena , valjda tako nesto. Pitao me je da li beba nekad onako izvrne oci sto stvarno nisam nikad primetila! Jako sam se uplasila, jer smo oduvek isli kod tog istog doktora i nikad nista nije ni pminjao ni komentarisao . Kada sam ga pitala o cemu se radi, kao moguce da je do kostiju lobanje, a moguce i da je neki pritisak u glavi. Inace beba se po mom misljenju sasvim normalno ponasa za svoj uzrast. Smeje se, guce, " prica " , zapaza sve i svasta, motoricki takodje dobro, lepo drzi glavu i uspravno i na stomaku, mirno spava, lepo sisa! Sttvarno mi nije jasno sta bi moglo biti i zasto. I da li da idemo na uzv glave, molim vas pomozite!

Dr. Darko Richter

22.03.2006. 15:15

Najprije mu izmjerite opseg glave: krojačkim centimetrom oko čela, iznad ušiju do zatiljka. Ako je oko 43-44 cm, nema straha od hidorcefalusa. Druga je mogućnost da imakraniosinostozu - prerano sraštavanje kostiju glave. Tu ne pomaže ultrazvuk, već obični kraniogram.

Branka

23.03.2006. 20:26

Opseg glave je 45 cm, izmereno kod lekara i rekao da je to ok, po tablicama za taj uzrast! A jel ovo opasno - prerano srastavanje kostiju i ima li kakvih simptoma?

Branka

23.03.2006. 20:45

Ovako da budem malo detaljnija, opseg glave na rodjenju bio 35 cm, sa 27 dana starosti 38,5 cm , sa 3 meseca 42,5 cm i sada sa 6 meseci 45 cm! Nikada niko pre nije nista zapazio ni po rodjenju ni kasnije. Branko je imao vise izduzenu glavu na rodjenju i spavao je sve do 4 meseca na boku stalno, od tad ga stavljam na ledja i glavica mu nije vise tako izduzena, ja bih bila najsretnija kada bih vam mogla nekako poslati njegovu slikicu! Ali ove slike o preranom srastavanju kostiju sto sam ja videla mi nimlo ne lice na njegovu glavicu! Juce smo ponovo bili kod doktora i rekoa je da je fontanela ok, da jos nije zatvorena sto je normalno za njegov uzrast a znam da se zatvara do 18 meseci i da je njeno pracenje vazno za pracenje razvoja mozga kod bebe, ako ne gresim! Hvala na odgovoru!