Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


"Tihi refluks"


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamaznanajbolje

20.06.2010. 22:40

Poštovani,

prvo ću Vam opisati stanje tromjesečnog djeteta, a zatim postaviti nekoliko pitanja na koja molim da mi odgovorite ili barem napišete savjet. Dijete je cijeli dan razdražljivo, naglo plače ili vrišti, preko dana spava najviše pola sata nakon čega se budi vriskom i plačem, noću najviše 5,6h u komadu, ne bljucka često, ali se mlijeko vraća i on to ponovno guta, ,štuca i sat vremena nakon obroka, povremeno mu izlazi usireno mlijeko na nos, pretjerano slini, stalno nervozno gura šakice u usta ili siše prstić, tijekom dojenja se zagrcava i ostaje bez zraka, nosić je uvijek pun bjelkastog sekreta kojeg svakodnevno vadim pumpicom, povremeno kiše i kašljuca, posebno prilikom presvlačenja kada leži na leđima, izvija se ne samo za vrijeme hranjenja nego i u ležećem položaju i kad ga se nosi na rukama. Imam osjećaj da je cijelo vrijeme u nekakvom grču. Inače, dijete je samo na prsima, ima preko 7kg, često se smiruje sisanjem jer ništa drugo ne pomaže. Pregledan je više puta od strane pedijatara i nitko nije bio previše zabrinut ovim simptomima budući da dijete dobro napreduje (previše?) i ne povraća.
Ja sumnjam na tihi refluks i neću Vam postaviti pitanje je li moguće da ima ezofagitis jer znam da je sve moguće, ali me zanima kako dokazati liječnicima da dijete pati i da ga očito jako muči kiselina. Zar dijete stvarno mora odbijati hranu ili povraćati u luku i gubiti na težini da bi se netko barem malo pokrenuo? Zar neprestani plač i grčevi nisu pokazatelj da dijete nešto boli? Koji bih dokaz još mogla ponuditi? Čak smo ga snimali kamerom da se vidi kako se ponaša, ali još nismo nikome pokazali. Sve me to malo frustrira i ne znam što da napravim, položajna terapija ne pomaže, već dulje vrijeme spava na povišenom uzglavlju, antacid mu ništa nije pomogao.
Mislite li Vi da se radi o refluksu?
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

20.06.2010. 23:45

1. ".. ali me zanima kako dokazati liječnicima da dijete pati i da ga očito jako muči kiselina." TO LIJEČNIK ZNA I BEZ VAŠEG DODATNOG DOKAZA.
2. "Zar dijete stvarno mora odbijati hranu ili povraćati u luku i gubiti na težini da bi se netko barem malo pokrenuo?" DA. OSTALO JE STVAR MAJKE; MOŽETE, NPR. VIŠE PAZITI DA DIJETE PODRIGNE, DA DIJETE OSTANE U POLUSJEDEĆEM POLOŽAJU BAREM 1 H PO OBROKU, A, AKO TREBA, I DA GA NOSITE USPRAVNO, ITD.
3. "Zar neprestani plač i grčevi nisu pokazatelj da dijete nešto boli?" DA.
4. "Koji bih dokaz još mogla ponuditi?" SNIMITE GA U PLAČU I NEKOM POKAŽITE, A NE SKRIVAJTE.
5. " antacid mu ništa nije pomogao." KOJI JE TO ANTACID?
6. " Mislite li Vi da se radi o refluksu? " DA. TEORETSKI, MOŽE SE RDITI I O ALERGIJI NA KRAVLJE MLIJEKO, ILI IRITACIJI NEČIM ŠTO VI JEDETE U VEĆIM KOLIČINAMA.

mamaznanajbolje

21.06.2010. 00:45

Hvala na odgovorima. Već sam i prije shvatila da se ništa neće pokrenuti dok dijete stvarno ne prestane jesti zbog bolova kod gutanja, a onda ćemo se lijepo hospitalizirati pa infuzija i sl. umjesto da se nešto napravi prije nego do toga dođe. A možda i prođe samo od sebe pa svi sretni i zadovoljni. Što se tiče nošenja, nosimo ga i prije jela i poslije jela , ne 1h nego satima, otprilike 15 sati dnevno smo na nogama jer uglavnom plače dok je u ležećem položaju. Mlijeko i sve mliječne proizvode sam izbacila čim su počeli grčevi. Davali smio mu Gaviscon. Snimke nismo skrivali nego nismo došli do nekoga tko bi imao vremena to pogledati i reći što misli. Naravno da je teže otkriti kad su simptomi manje učestali, ali nažalost, nisu sva djeca "by the book".


Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 12:15

Trebalo bi ipak otići do dječjeg gastroenterologa. U ovakvim se slučajevima perporučuje ugušćivanje mlijeka, što je pak nemoguće ako je dijete isključivo dojeno. Gaviscon je OTC lijek, tj. nij epotreban recept, i u tom smislu očito i ne treba očekivati velike efekte kod stvarnih problema.
Prije 10-ak godina imali smo CISAPRIDE, Janssenov prokinetik, koji je bio odličan za ovakve tegobe, ali su ga povukli, jer je u nekih odraslih (nikada djece) uzrokovao određene srčane aritmije, u kombinaciji s nekim drugim lijekovima. Mi pedijatri to nikada nismo prežalili, a roditelji neka to znaju. Postoje advokati koji dežuraju za pritužbe pacijenata, pa ako je iza pritužbe masna internacionalna firma, eto tužbe,osobito u Americi. Jansen se niti sekunde nije htio s time poigravati. Tako da djeca s refluksom i dalje plaču. Plače prestane otprilike oko dobi od 12-15 mj, običično "kao odrezan". Do tada, ugušćivanje, drugi prokinetici, i malo jači antacidi.

mamaznanajbolje

21.06.2010. 18:30

Jasno mi je da je odlazak pravom gastroenterologu nužan jer me baš ne tješi čekanje do 15 mjeseci da dijete prestane vrištati i plakati. Nismo baš u srednjem vijeku, ali kojom brzinom kod nas sve funkcionira, nismo baš ni predaleko. Prvo SUSTAV, a onda sve ostalo.
Vidim da ste se dotakli i moje struke, znam otprilike kako to u Americi funkcionira i slažem se s Vama.
Imam još pitanje u vezi Sandifer sindroma. Dosta sam tražila po youtubeu i uspoređivala snimke s našim sinom i mislim da bi se moglo raditi o tome + GER. Kome bi bilo najbolje pokazati snimke? Gastroenterologu ili neuropedijatru? I još nešto, bez uvrede. Slučajno ili ne, u kućnoj biblioteci imamo "Pedijatrijsku gastroenterologiju" i mislim da u poglavlju o GER-u nije navedeno dosta simptoma GER-a, a kamoli tihog refluksa pa me sve skupa uopće ne čudi.

Hvala Vam na odgovorima.
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 22:40

Medicina funkcionira puno brže od pravosuđa, osim možda u političkim procesima.
U medicini nikakav feudalac ne može meni narediti što i kako da liječim, a u pravosuđu, izgleda da je svašta moguće. Na razne načine, ali dovoljno vidljivo, da skoro nitko ne vjeruje u istinitu fundiranost bilo kakve zančajnije presude.
Jesu li, npr., hrvatski ustav pisali krojači, ili medicinari ili pravnici? Tamo, npr., piše da je ljudski život nepovrediv, ali, kao slučajno, ne piše što je to ljudski život, odnosno, barem od kada do kada se ljudski život ima smatrati takvim i nepovredivim.Tako da je moguće jednom pričati da se do 10. tjedna gestacije slobodno može pobaciti ako tko to poželi, a drugi puta da su zamrznuti embriji netko i nešto, s nasljednim pravima. Gdje je tu osnovni postulat prava, a to je jednoznačnost? Jednoznačnost u hrvatskom pravu znači neku nerazumljivost i izvitoperenost jezika, i, za pravnog laika, praktički ništa drugo. Tko je autor toga? Postolari, liječnici ili pravnici?
Zbog čega je, inače, pravosuđe, postalo glavnom preprekom ulaska u EU?
A što se tiče Pedijatrijske gastroenterologije: tamo je poglavlje o GER-u napisala prof. Sanja Kolaček, koja je vrhunski pedijatrijski gastroenterolog, svjetskog glasa i sa svjetskim funkcijama u vrhu ESPGHAN-a. Barem pola godine u godini dana obilazi svijetom, na poziv iz svijeta. I baš vam se učinilo da je to poglavlje defektno. A piše sve.
Vaše dijete je premaleno za Sandiferov sindrom, a i ta asocijacija nije neki osobito korisni pojam u pedijatriji, jer, evo, buni vas, a preduvjet je za tu kliničku sliku, da bi dijete bilo cerebralno oštećeno. To će se vidjeti prije, i Sandifer će biti indicija za GER u takvog djeteta. Neće biti obrnuto, tj. da netko "vidi" Sandifera, pa onda zaključi da je dijete cerebralno oštećeno. Naravno, to pričam u kontekstu vaših informacija kakve su bile.
Vi se trebate obratiti dječjem gastroenterologu. Vrlo dobro poznajem prof. Kolaček, i, ako hoćete, mogu je zamoliti, da, dok boravi u Zagrebu (Klaićeva) uzme vaše dijete u obradu i liječenje.

mamaznanajbolje

22.06.2010. 01:15

Poštovani,

nemam namjeru gubiti vrijeme braneći struku jer se uglavnom slažem sa svime što ste napisali.
U stručnost prof. Kolaček koja je pisala poglavlje o GER-u uopće ne sumnjam. Ako Vi kažete da u njemu piše sve, a i ona tako misli, onda to prihvaćam dok se ne dokaže suprotno. Inače, prijatelji imaju curicu koju je prije nekoliko godina liječila prof. Kolaček u Klaićevoj (ne od GER-a), od njih sam čula samo pohvale i nemam razloga ne vjerovati. Čitajući poglavlje učinilo mi se da će nekom mlađem liječniku s manje iskustva biti,na temelju toga, teže dati dijagnozu GER-a ako su simptomi malo suptilniji. I ja mogu pogriješiti. U svakom slučaju, nije mi bila namjera nikoga uvrijediti.
Lijepo od Vas što ste mi ponudili pomoć. Trenutno nisam u Zagrebu, pokušat ću nešto sama da Vas ne gnjavim previše, a ako ne uspijem javit ću se.
Do tada, lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

22.06.2010. 12:45

Nije ovo hitno stanje da se treba rješavati na državni blagdan.
Međutim, po mojoj je procjeni dovoljno stvarno da se njime pozabavi netko na tzv. tercijarnoj razini, a to je sigurno prof. Kolaček.
Mogu vam otvoriti kanal, ako to želite, pa se vi s njome dalje dogovarajte.

LILY_X

01.02.2013. 17:00

Poštovani,

Molim Vas savjet u vezi mog 6 tjedana starog dječaka. Naime već pri dolasku iz bolnice započeli su problemi. Upala pupka, zanoktica, pelenski osip zbog čega smo mislili da plače cijeli dan. Zatim smo ustanovili da ja nemam dovoljno mlijeka (padao je na težni) te započinjemo sa nadohranom (kaže pedijatar obavezno). Sa cca 2,5 tjedna počinju i grčevi koji traju cijeli dan - sa Bebimila prelazimo na Novalac AC. Sa 5 tjedana prestajem sa dojenjem (više razloga da sada ne duljim), no sa prestnkom dojenja stolica postaje tvrda i 1. dnevno pa po preporuci pedijatra prelazimo na Novalac IT. Stanje još uvijek isto. Ono što me muči je taj cjelodnevni plač (vriskovi) i još štošta. Naime dijete plače nakon obroka - grčevi - osim jednog noćnog no i tada se grči ali ne plače. Jako slabo spava danju, ponekad samo po pola sata a kada i spava grči se, stenje, plače. Tako je i u noći. Povremeno bljucka, nekad mlijeko, nekad 'slinu', povratio je u mlazu samo tri puta od rođenja, gura šaku u usta, plazi jezik i mljacka. Štuca svakodnevno, zagrcne se dok jede, hranu (čaj, vodu) često traži tj. vrišti dok ne dobije hranu, smiri se nakratko i opet plač. Cijeli dan je nervozan i plače čak i kad nema grčeva. Plače i stenje kad pokušava pustiti vjetrove, kiše, nosić svakodnevno čistimo jer je uvijek lagano začepljen. Sada na težini dobiva, rođen je sa 3380 a sada ima 4500. Dižemo ga da podrigne obavezno, hranimo ga što uspravnije, madrac povišen, BioGaia kapi, do 4 tjedna SabSimplex kapi sada Torminalis sirup,čajevi kamilica i komorač masaža trbušćiča, ugrijavanje...Da li je moguče da je riječ samo o grčevima? Ja nekako sumnjam u to...Ima dana da doista plače od 6 ujutro do 10 navečer i onda zaspi od iscrpljenosti. Nakon toga spava cca 3 sata, hranjenje, opet zaspi još cca 2 sata pa sve ispočetka. Pelenski osip i dalje prisutan, nikako ga se riješiti. Od rođenja ima malu kvržicu na anusu veličine graška za koju pedijatar kaže da pratimo pa ćemo vidjeti što se s njom dešava. Za sada se ona ni ne smanjuje niti raste ali je zahvačena pelenskim osipom kao i guza a dva puta je malo i prokrvarila (prije je imao i do 8 stolica dnevno). Oprostite ako je malo konfuzno napisano, nadam se da sam ipak bila jasna. Grozno mi je gledati koliko ga boli, sav se crveni od bola, grči, vrišti, u zadnja dva dana se i savija unatrag. Što i kako dalje?

Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.02.2013. 14:35

Nije baš zahvalno ovim putem određivati što treba činiti, no samo ću glasno razmišljati. Prije svega bih provjerio urin. Na kožu bih kraće vrijeme stavljao razblaženi Afloderm (Afloderm u Belobazi, 20%) i kombinirao sa Plimycolom (Canestenom). Nadalje bi izbacio čajeve, ostavio samo Bio Gaia kapi i SabSimplex, uzmite Dr Brown's bočice. Treba razmišljati i o alergiji na kravlje mlijeko pa bih pokušao sa nekim od slijedećih formula (Aptamil Pregomin, Allernova ili Alfare). Ako ne bude bolje javite se gastroenterologu.

LILY_X

23.11.2015. 20:15

Gastroenterologa smo zaista i posjetili iako dosta kasnije, debelo crijevo obilno ispunjeno fekalnim masama, dječak je bio nekoliko mjeseci na terapiji Portalakom, sve ostalo u redu. No, ono što je ključno vezano za plač - radi se o neurorizičnom djetetu (Hipertonus) što je otkriveno tek 5. mj. nakon pisanja mog pitanja ovdje. I dan danas je vrlo plačljivo dijete. Majčin osjećaj da nešto nije u redu nikada ne laže ali ga je teško imenovati i prenijeti onima koji to znaju

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.11.2015. 09:30

Nikada ne treba podcijeniti instinkte i osjećaje roditelja, koliko god u određenom trenutku nije jasno o čemu je riječ. To je važno za liječnika ali i za roditelja koji ne treba sumnjati u svoje osjećaje. Imao sam prilike vidjeti kako je instinkt majke spasio život djeteta....

Iamiva

31.10.2017. 09:30

Poštovani,
Imam bebu staru 2 mjeseca. Napredovao je 2700g od rođenja. Jako mirna beba super je spavao i nije plakao Do ima par dana. Naime po noći mu se vraća tekućina u usta i onda stenje, mljacka, guta, mršti se i place. Postao je jako razdražljiv i ne može spavati. Još uvijek dobro jede ali ne kao prije. Tokom hranjenja je počeo negodovati, plakati, izvijati se. Rukice je počeo gurati u usta neovisno koliko pojede. Povisili smo mu krevetić, podrigne, pola sata nakon jela ga držimo u rukama ali stanje se ne popravlja. Jede adaptirano mlijeko hippbio. Ne bljuca i ne povraća. Pregled kod pedijatra imamo tek za 2 mjeseca. Neznam sto da radim jer mi ga je jako teško gledati kako se muci. Nadam se da će te me savjetovati sto da napravim i dal se nešto može napraviti? Najljepša hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2017. 10:20

Obzirom na napredak na težini može se zaključiti da je zdrav te da vraćanje hrane iz želudca (refluks) ne uzrokuje bolest jednjaka (tzv GERB). Pokušajte primijeniti neku od antirefluksnih formla (AR oznake). Pokušajte utješiti dijete maženjem ili držanjem na grudima kako bi se smanjio (vrlo vjerojatan) prekomjerni unos mlijeka. Cijelo vrijee treba ležati s povišenim gornjim dijelom tijela. Ako se javljaju bolni napadi plača javite se pedijatru, nema potrebe čekati 2 mjeseca za redoviti pregled.