Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Tikovi i streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivy1212

04.02.2018. 21:50

Postovanje..
Sin mi ima 7 god. Kao dijete do 4 god je cesto imao gnjojne angine koje su se uglavnom lijecile ospenom. U zadnje 3 godine ih je imao mozda 5.
U medjuvremenu je poceo sa tikovima.. izmjenilo ih se nekoliko ali ono sto sam primjetila je da kada ima upalu tj anginu su jace izrazeni dok ne krene sa antb.
Ono sto me muci je pandas sindrom i imam li razloga sumnjati u to. Pored tikova primjecujem da je dosta plasljiv u odnosu na dr djecu te dobi.

Hvala mnogo unaprijed..
Zabrinuta mama

ivy1212

25.02.2018. 22:55

Molim Vas ako mi mozete odgovoriti i koji nalazi su,da tako kazem, pocetni u otklanjanju sumnje u pandas ?
Moze li mi ASTO ista pametnoga reci ako je povisen u trenutku kada dijete nije bolesno?
Takodjer me zanima da li treci krajnik moze izazvati ovakve probleme..

Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.03.2018. 09:25

Prema opisu teorijski može biti riječ o PANDAS sindromu. Dijagnoza se ne postavlja lako i procjenu treba raditi iskusni neuropedijatar ili infektolog - postoje jasno definirani klinički kriteriji. Svakako je najvažniji znak ako se dijete "preko noći" promijeni - počne se drugačije ponašati. Ako je oduvijek plašljiviji od druge djece to ne znači bolest. ASTO titar ne govori ništa o mogućem uzroku bolesti - on je povišen kada je dijete imalo streptokoknu infekciju. Tek ako vrijednosti ASTO značajno rastu može se posumnjati da postoji aktivno žarište streptokoka u tijelu.

Medo123

13.07.2018. 18:30

Postovani vec tri tjedna imam streptokok u grlu. Pila sam betaklav, nakon toga mi nije proslo i nastavila sam piti Ospen K, vec sam popila skoro cijelu kutiju no nista se puno nije promjenilo. Nemam temperaturu nit me boli grlo, samo kasljem (do te razine da mi nekada dode na povracanje), dal je to normalno kod simptoma? Sto bi trebala uciniti? Dal je moguce da je nalaz pogresan makar je na brisu grla bio pozitivan na streptokok.
Lp i unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.07.2018. 20:50

Kašalje ne bi trebao imati veze sa streptokokom. Obzirom da nema grobolje vjerojatno se radi o kliconoštvu i antibiotici nisu potrebni niti su korisni. Za očekivati je da će se organizam vremenom sam riješiti bakterije.