Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Izvijanje bebe i UZV mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra0001

13.07.2018. 01:55

Poštovani, imam bebu staru 3 mjeseca koja je unatrag 2 dana pocela lagano se izvijati i zabacivati glavu unazad. To se dešava nekoliko puta tijekom dana (i kada je budna i kada spava). Za vrijeme dok spava kada se počne izvijati čuje se kruljenje i kao pucanje balončića u trbuhu i kao tih plač i bolne grimase. Inace je do 2.5 mjeseca imala lagane grčeve, a sada su se pojavili problemi s vjetrovima (ponekad teško izbacuje vjetrove) i nadutošću. Inače jako hlapljivo jede.Također je počela malo više bljuckati i to nakon nekih pola sata do sat vremena poslije jela i to bude onda prozirna tekućina kao slina (ne bljucka poslije svakog jela, kako koji puta). Nekad se podrigne odmah, a nekad treba i po 20 min. Dali je to zabacivanje posljedica probavnih smetnj, neka fazai ili nešto drugo? Inače beba je živahna, mlatari s nožicama i rukicama, na trbuhu diže glavu, počela je promatrati ruke i stavljati ih u usta.... Radili smo i UZV mozga (zbog proširenih komora koje su otkrivene u trudnoći) i nalaz je sljedeći :
Mozgovina je uredne ehogenosti izuzev blage periventrikularne hiperehogenosti. Falks smješten medijalno, bez pomaka moždane mase. Interhemisferična pukotina je uska. Uredan je peikaz sulkusa i girusa. Lateralne klijetke su simetričnog smještaja, blago asimetričnog oblika. Desni frontalni rog diskretno širi do 3.5 mm. U oba pleksusa ugrušci u kolikvaciji. Uredan je prikaz III i IV moždane komre.
DG: ST post IVH gr.II I.dex et gr.I I.sin et PVH.

Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2018. 10:01

Prema opisu zapaženo ponašanje je najvjerojatnije uzrokovano bolovima u trbuhu. AKo bolovi budu izraženiji javite se pedijatru.

petra0001

13.07.2018. 11:00

Pozdrav, hvala na brzom odgovoru. Zamolila bih vas samo još da pogledate nalaz UZV mozga (pretipkala sam vam ga u prvoj poruci) - dali je on u redu i imam li razloga za zabrinutost?

Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.07.2018. 20:50

Na UZV mozga su vidljiva rvarenja nižeg stupnja, što se nalazi u 30% djece iz nekompiciranog porođaja i samo po sebi ne bi trebalo imati utjecaja na razvoj djeteta. Potrebno je praćenje ultrazvuka i razvoja djeteta te po potrebi uključivanje fizijatra kako bi se poticao razvoj.