Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


TREĆI KRAJNIK


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

06.02.2007. 22:15

Što je to, zapravo? koje tegobe može uzrokovati?kada se vadi zašto?
hvala puno

Darko Richter, dr. med.

06.02.2007. 23:35

Treći krajnik je treći od četiri krajnika. Prva dva palatinalna,onda treći i ondalingvalni. Kada je povećan, zove se adenoidnim vegetacijama. To je limfno tkivo iza nosa, a iznad mekog nepca, pa se ne vidi kroz usta, već kroz nos, endokopski. Vadi se ako ne možete disati kroz nos jer je povećan, a uz to su česte upale uha.

ankica1982

25.03.2019. 18:40

Poštovani, moj sin ide u jaslice od travnja prosle godine, te je u toj godini 9 puta pio antibiotik zbog upala uha.. 3 puta smo bili kod orl na pregledu, krajnik ni jednom nije pogledan, i sad je opet dobio samo belogent mast 5 dana uz komentar da su uši ružičaste i da bi to bio na timpanogramu nalaz c, bez dodatnog objasnjenja. Timpanometrija nije rađena nikad, a treci krajnik nije pogledan nikad. Trebamo li potraziti drugo misljenje? Naruceni smo opet za 3 tjedna na pregled..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2019. 21:15

Pregled trećeg krajnika ne bi trebao biti problem, iako je malo neugodan ako je u pitanju vrlo maleno dijete. Timpanometrija je pouzdana i nije neugodna pretraga, no katkada se već pregledom može procijeniti situacija sa srednjim uhom i trećim krajnikom bez navedeneih pretraga. Potrebno je praćenje, ne treba žuriti, obavite kontrolu pa ćete vidjeti što kažu. Pitajte kod kontrole za ove pretrage.