Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Tvrda stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina1982

24.01.2011. 11:35

Poštovani,

Imam curicu od 2,5 godine i već se godinu dana mučimo sa tvrdom stolicom.Povremeno bude sve ok,ali ovih dana katastrofa.Nije imala stolicu 5 dana i nakon sirupa Portalaka uspjela je ali to je bilo toliko naprezanje da je nakraju imala stolicu tvrdu kao kamenje,sve onako zrnasto ali je po njoj bila krv,onako crvena i svježa.Poslije toga sat vremena ponovno je imala stolicu malo mekšu i bez krvi.Ona uredno sve jede,od voća pa do kuhanih jela i jogurta,ali ne samo da je stolica tvda već se ona grči,drži je i neće da kaki pa onda problemi.Pa sam vas samo htjela pitati je li ima kakav čaj ili sirup koji ona može popiti za svoju dob pa da se malo očisti jer mislim da je stalno puna jer i kad ima stolicu to je uvijek u malim količinama,jer ona odmah ustaje i govori gotova je.Prijateljica mi je rekla za neki čaj Sena koji se pomješa sa suhim smokvama,šljivama i medom pa se to napravi kao med i daje se po kašikica navečer, da li za njenu dob mogu davati taj čaj od Sene?

Hvala....

Darko Richter, dr. med.

24.01.2011. 14:25

Ako voda ne curi iz pipe, onda su dvije mogućnosti: ili ne nailazi iz vodovoda, ili se začepila mrežica perlatora. 99% slučajeva opstipacije u djece posljedica je začepljenja na izlazu. A izlaz se začepi tako da ga čovjek stisne, stisne šupak i zatvori. Badava suhe šljive, Sena, Portalak. Nadolaženje ionako nije problem, problem je otpustiti.
A to ne može samo tako.
Mama je opstipirana. Mama smatra da sa šupkom smije postupati kako se njoj svidi. Mama se žuri na posao, mama se žuri u vrtić. Obmanjuje se da za otpuštanje šupka ima vremena. A šupak najbolje radi ujutro, nakon noćne peristaltike. Tret proteklog dana dolazi do šupka, ali, majka stisne i ne da mu van. Misli da će to kasnije, kada njoj bude zgodnije. A priroda se osvećuje. Ako nećeš odmah nećeš nikad, kaže crijevo. I teret se stvrdne. Sada je općenito teško otpustiti šupak i ujutro, jer, tvrdi teret razdirae šupak, a ovaj se ne da. To se prenosi nevidljivim silama na dijete.
Djeci se ne daje Sena čaj, djeci se ne daju laksativi, već se djecu uči da odu na zahod jutrom iza doručka. I to je cijela mudrost.
Sada, možete je odvesti na klizmu, jednu ili dvije radi temeljitog čišćenja, i potom si ovo što sam napisao gore objesiti na sva vrata koja ujutro otvarate prije nego izletite u javnost. Možete joj dati Coloclens sirup (koliko ima kg tjelesne težine, toliko ml sirupa) ili čaj od bekunisa jednu večer (1/2 šalice), dobro je napojiti vodom, i sutradan očekivati da se temeljito iščisti, prije nego izjuri u vrtić. Iza toga, ako uspije, naučiti dijete da sluša prirodu. Ali prvo sebe.