Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


upala krajnika i nepopravljeno stanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mela6

17.06.2010. 15:20

Jedno jutro su nas samo nazvali iz vrtica i rekli da nam je sin pozutio i da je malo trebalo da se srusi.
Taj dan kada smo ga dovezli kuci zelio je samo lezati i biti miran. Sutradan je dobio temperaturu i doktor je prepisao Xciklav sirup nakon cega je djete dobilo proljev, zatim su nakon dva dana proljeva Xciklav zamjenili Esbesul sirupom na sto je dijete odreagovalo alergijski..... lise je dobilo crvene fleke, oticalo je, kasalj i osip crvenih tackica po tijelu.... Odmah su to zamjenili Macropen sirupom 2 x 2kk na dan, Dalsy sirup po potrebi, dosta tecnosti, Lineks 3x1, Flonidan po potrebi, ispiranje zalfijom i Stomadinom i Bisolex sirup 3x1. Temperatura je nakon tri dana prestala i citavo vrijeme je bila 39,5. Sirup, oblozi i tusiranje su uspjevali samo kratko oboriti temperaturu koja bi se vrlo brzo vraticala.
Kada je data ova terapija rekli su nam da ima upalu krajnika i dali da vadimo bris guse i nosa, reuma test i krvnu sliku.
Dobili smo nalaz krvne slike na kojoj je CRP 82,1 i hematokrit 40,70 (koji su poviseni) a glukoza je 3,36, MPV 5,6, RDW 11,7 (koji su umanjeni). Urinski Leukociti 5-6 a Eritrociti 1-2, Ketonska pozitivna i Sedimentacija 16. Djete je nakon tri dana zavrsilo sa sirupom Macropen i odveli smo ga na kontrolu kod doktora koji je konstatovao da je gusa umjereno crvena i da su PLŽ uvecane do vel. graska ostalo je b.o. Taj dan su rekli da je dijagnoza St post tonsillopharyngitidem. Da li je taj sirup zaista mogao sanirati upalu krajnika za 5 dana jer mu nisu dali nista da pije dalje dok ne vide nalaze.
Jako sam zabrinuta i molim vas za pomoc u savjetu.

Darko Richter, dr. med.

17.06.2010. 22:05

Da li je sirup mogao ... ?
Jeste, ali odakle da vi i ja to ikada doznamo?

Darko Richter, dr. med.

17.06.2010. 22:05

Treba svakako utvrditi da je CRP sišao u normalu.

Mela6

19.06.2010. 18:20

Zahvaljujem doktore.
Juce smo dobili nastavak treapije..... Nastaviti 3x2kk sirupa Macropen i poslije toga ponoviti nalaz krvi i to CRP, transaminaze, KKS sa DKS. Da li ima efekta ovaj sirup ako je nakon prve doze Macropena napravljena pauza od tri dana i onda opet druga doza propisana..?
Da li ovaj nalaz krvi treba vaditi odmah naredni dan po zavrsetku terapije ili se mora cekati nekoliko dana nakon poslednje upotrebe antibiotika kako bi se dobilo pravo stanje krvne slike?

Darko Richter, dr. med.

20.06.2010. 07:10

Svako stanje krvne slike je pravo.
Ja bih kontrolirao CRP još tijekom terapije ili odmah po završetku.