Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


upala uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sabina

20.07.2003. 11:51

Stovani,
nasa curica ima 17 mjeseci i ima ucestale upale uha. Od veljace ih je bilo 5. Doktorica naizmjenicno propisuje Clavocin i Zinnat. Bili smo i kod specijaliste na ORL-u. Dao je Clavocin. Svi lijecnici koje smo do sad posjetili rekli su da je problem u tome sto ide u jaslice. Da li postoji nacin da je zastitimo od upala ili je uistinu jedino rjesenje ispisati je iz jaslica?

Dr. Darko Richter

28.07.2003. 20:53

Treba vidjeti je li to uvijek isto uho. No, najčešći je uzrok povećana treća mandula, a zatim česta izloženost klicama koje nose druga djeca (8 jaslicama), a na kraju učestale upale uha mogu biti posljedicom slabije imunosti. Ja uvijek govorim da je optimalno doba za vrtić navršenih 3 godine, no nije svima moguće čekati tako dugo. Ipak, ako je dijete doista imalo čak 5 upala srednje guha u zadnjih 4.5 mjeseci, to je svkako previše i treba povesti računa i o djetetovu sluhu. Na kraju, jedno upozorenje: tko je rekao da dijete ima upalu uha, tj., je li baš svaki puta kada je to rečeno, dijete doista imalo upalu? To je na kraju pitanje svih pitanja, jer dijete može imati temperaturu i plakati, a mi liječnici možemo gledati grlo, uho i ostalo, pa će jedan reći da ima "upalu uha", a drugi da ima pretežno "upalu grla", a treći da ima "rinosinuitis" itd., i svatko će biti sigurno dobrim dijelom u pravu, jer to je jedinstveni otorinolarigološki prostor kojeg napadaju i po kome se šire razne klice.