Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uporni odbijac hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijafi

08.07.2013. 21:10

Postovani,
molim Vas za strucno misljenje:
imam dijete staro 8 mjeseci.Iskljucivo je dojen prvih 6 mj. Sa 6 mj imao je 9600 kg i 73 cm,roden sa 3300,52 cm.

Kada je napunio 6mjeseci zapoceli smo sa dohranom i stali.U dva mjeseca nije pojeo zlicu hrane sve skupa.Probala sam bas sve i sirovo,kuhano,kupovno,voce,povrce,zitarice...i nista.
Otvori usta na prvu zlicicu i zatim sam sebi dize zeludac i nema sanse da otvori usta.Nece ni sokove, samo vodu.Dojenje je i dalje broj jedan.

Sve me to vec brine i frustrira ,pogotovo radi osude i savjeta iz okoline:te ja sam kriva jer sam cekala sest mjeseci da ponudim hranu, te trebas posolit/posecerit,pa daj kekse pa ovo pa ono.

Vise ne znam sto misliti.

Takoder sam dosta citala i sad me strah da ne postane anemican ukoliko ne pocme jest.Nesto da u majcinu mlijeku nema dovoljno Fe...

Sto mislite o svemu ovome i imam li razloga za zabrinutost?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.07.2013. 09:40

Stvar je dosta jednostavna: 1. po programu mjera zdravstvene zaštite u dobi od 6 mjeseci se kontrolira hemoglobin iz kapi krvi iz prsta. Obzirom da je dijete iznadprosječno napredovalo na težini relativno je i veći rizik da mu nedostaje željeza. Bez obzira na to, ne preporuča se uvođenje dohrane prije navršenih 6 mjeseci ako dijete dobro napreduje (ljudi koji su se svojim životom i profesijom opredijelili za pedijatriju ipak više znaju o razlozima zašto je tako bolje). Drugih 6 mjeseci treba shvatiti kao period prilagodbe na nove okuse i pojedinoj djeci to ide teže i sporije. Ništa mu se neće dogoditi ako se ovako nastavi do 12 mjeseci. Frustracija oko hranjenja ima suprotni učinak i dijete počinje odbijati svu hranu (može uskoro početi odbijati i dojku). Dosoljavanje hrane se ne preporuča do navršenih 18 mjeseci iz dva razloga: 1. bubrezi su nezreli i dodatna sol ih jako opterećuje (kao kad imate novi auto pa ga od početka vozite preko 150 na sat happy ) i drugi je razlog što se u odrasloj dobi može očekivati povećanje krvnog tlaka za 10 - 15 mm žive.

marijafi

10.07.2013. 18:10

Hvala vam na odgovoru!

Još dva pitanja; radi li se test krvi sa 6 mjeseci obavezno ili se mora zatražiti? Na pregledu sa 6 mjeseci pedijatrica nam to nije spominjala. Pregled ponovno imamo za mjesec dana ( kad napuni 9 mj ).

I postoje li neki "vanjski" znakovi po kom bi se dalo naslutiti da dijete ima manjak željeza?

I po Vašem mišljenju, da li da sada sačekam slijedeći mjesec i redovnu kontrolu, ili da dijete odvedem ranije na vađenje krvi?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.07.2013. 20:25

U Programu mjera zdravstvene zaštite je predviđena kontrola hemoglobina za svu djecu. Određene skupine koje su u povećanom riziku trebaju kontrolu ranije (prijevremeno rođeni, blizanci, ili ako postoje klinički znaci koji bi mogli upućivati na slabokrvnost - bljedoća, slab apetit, učestale bolesti). Pokušajte zatražiti pregled hemoglobina prije 9 mjeseci.

marijafi

17.07.2013. 00:40

Zatrazila sam pregled hemoglobina i jucer je uraden.Nalaz je uredan.

Jos jednom hvala Vam na odgovorima ,

pozdrav!