Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


uroinfekt


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Astra

01.06.2006. 12:41

Poštovani!
Moja bebica ima puna 4 mjeseca i nedavno mu je dijagnosticiran uroinfekt jer su u urinu našli stotinjak leukocita.Primio je Ketocef,nalaz se smanjio na normalu,a urinokultura je sterilna.UZVom je nađen nalaz u "granicama normale",odnosno doktor je rekao da se na bubrezima nalazi lagana i jedva vidljiva dilatacija koja zasad ne znači ništa.Preporuka je test mikcije.No,pitanje za vas je koliko je ova pretraga sad nužna s obzirom da prvi put ima uroinfekt i da li je u našem slučaju hitna ilu možemo malo pričekati da vidimo hoće li se sve to ponoviti?
Hvala!

Dr. Darko Richter

01.06.2006. 19:15

Ako je uroinfekt bio manifestan povišenom temperaturom, nalazom preko 100 L u mm3 urina i urinokulturom od 100.000 klica jedne vrste bakterija, onda je to stvarno bio uroinfekt. Tada obavezno treba učiniti mikcijsku cistouretrografiju, a indikacija je praktički apsolutna ako se radi o muškom djetetu u obliku vaše "bebice". Zašto? Jer je u muške dojenčadi uroinfekt 10 puta rjeđi nego u ženske, a kada se javi, skoro je uvijek u pitanju neka ozbiljnija opstrukcijska nakaznost izvodnih kanala mokraćnog trakta.

Astra

01.06.2006. 19:58

Bebica nije imala temperaturu,leukocita je bilo 110,a urinokulturi se, marljivošću djelatnika,ne može ući u trag zasad.Ponovljena je ta koja je sterilna.Da li raditi mikcijsku cistoureterografiju sad odmah ili ne?Pričekati možda?Kako se liječi eventualna ozbiljnija opstruktivna nakaznost na koju ste mislili da bi se mogla dokazati?
Hvala!

Dr. Darko Richter

01.06.2006. 23:11

Ako nije imao temperaturu, osnovno je pitanje zašto je onda pregledavan urin, zbog kojih tegoba djeteta? Urinokultura je normalno sterilna nakon Ketocefa, u najvećem broju slučaajeva. Sada ne znamo da li je bio infekt, pa je izliječen, ili ga nije bilo, pa je urinokultura samo ostala sterilnom. No, ne znam što bi se sada čekalo: to, da opet dobije uronfekt? Ili, da ga nikad ne dobije? A koliko to nikad traje, tj. koliko da se čeka? Zato mislim da je odluka na onome koji je pregledavao i liječeio dijete Ketocefom, ne na vama niti meni. Ako je on siguran da se radlo o uroinfektu, MCUH treba učiniti.