Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


allergy patch test


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

đurđica

01.06.2006. 22:50

Poštovani dr. Richteru,
znate li radi li se igdje u Hrvatskoj ili Sloveniji tzv. allergy patch test?
Hvala.

Dr. Darko Richter

01.06.2006. 23:20

Za Sloveniju ne znam, za Hrvatsku znam da se ne radi, u smislu pretrage na alergene koji pogoršavaju atopijski dermatitis. Stalno pratim što se po tom pitanju u svijetu zbiva, i nikako da s uvjerenjem prihvatim da touvedemo u u nas. Zašto? Zato što taj test ima, doduše, visoku specifičnost i prediktivnost, ali vrlo nisku osjetljivost. Tj., manjkav je baš u onome što bi vam najviše koristilo, tj. u otkrivanju nutritivnih alergena koji pogoršavaju atopijski dermatitis. Ako ga slučajno otkrije, možete biti sigurni da je otkrio točnu tvar i da eliminacijom možete postići poboljšanje bolesti, ali, problem je u tome što otkrije svega 10% uzročnih alergena, a ne oktrije drugih 90%, koji se pokažu značajnim u provokacijskom pokusu.
Inače, patch testovi u svrhu dijagnostike kontaktnih dermatitisa rade se na veliko u svim ozbiljnijim dermatološkim ustanovama.