Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Velika fontanela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

makica222

30.10.2010. 22:47

Mojoj djevojčici (21 mj.) je još uvijek otvorena velika fontanela uloživa za jagodicu malog prsta. Pedijatrica je rekla ako hoćemo nek napravimo UZV glave,a ako ne da ne moramo. Mi nismo. Naime,budući da ona ima VUR II.stupnja pije Cefixim 1,1ml i Nitrofurantoin 10mg kao terapiju, a druga doktorica mi kaže da Nitrofurantoin ometa apsorpciju D vitamina i da zbog toga kasni zatvaranje fontanele. Jel se trebam brinuti?

Darko Richter, dr. med.

31.10.2010. 03:20

Ako je to isitna, da nitrofurantioin ometa resorpciju vitamina D, onda treba povećati dozu vitamina D,ili prekinuti nitrofurantoin. Je li to jedina profilaksa koja se može izabrati?. Međutim, nezatvaranje fontanele nijenikakav znak rahitisa, ako ste to mislili. Rahitis izgleda malo drugačije.

makica222

31.10.2010. 23:50

Nisam ni mislila da je rahitis,a nažalost je Nitrofurantion uz Cefixim terapija s kojom smo započeli liječenje na Rebru i nastavili po preporuci prof. Cvitković u poliklinici Helena. U 12mj. imamo kontrolu pa ćemo vidjeti jel još nastavljamo s terapijom ili prekidamo.Što se tiče D vitamina sad joj dajem 3 kapi.

Darko Richter, dr. med.

01.11.2010. 12:20

Ne znam na što ste mislili, ako ne na rahitis. Ničeg drugog u vezi s manjkom vitamina D, nema - NEMA. Evo do kuda dovode te priče iz novina, kružoka, kojekakvih mama/tata foruma, itd. Dotle, da je nezatvaranje velike fontanele znak manjak vitamina D, ali ne i rahitisa. Dokle će trajati taj diletantizam u javnosti i u pojedinaca? Mi živimo u 21. stoljeću, barem ja, no, prema pitanjima koja ovdje pljušte, mnogih se to uopće ne tiče.

makica222

01.11.2010. 20:42

Nebitno,ja sam zdravstveni djelatnik i liječnici s kojima dolazim u kontakt daju mi različita mišljenja pa sam samo htjela čuti što vi mislite.Hvala.

Darko Richter, dr. med.

01.11.2010. 23:20

Sada to kažete, naime, da ste htjeli moje mišljenje. Zašto ste to uvili u neki problem (trebam li brinuti?) kojeg ste meni servirali da rješavam? Čemu neprekidno, stalno, neumorno ta neiskrenost ili nesposobnost da se postavi iskreno pitanje?

lidijajosip

12.07.2011. 22:40

pozdrav,imam sina koji će za par dana ući u 6 mjesec,
ali sa mjesec dana nam je pedijatrica rekla da mu se fontanela velika zatvara i da ne uzimamo D3 kapi...
ona nam je rekla da nema razloga za brigu....i sada kad smo bili rekla nam je da mu je zatvorena...i da i dalje ne uzimamo kapi,a nismo ni uzimali
sada nas je malo strah....opseg glave mu je pri rođenju bio 36 cm,sa 1 mj. 38 cm,sa 3 mjeseca nam nije rekla i nije nam upisala,pa se bojimo da nije malo zanemarila ili stvarno nema razloga za brigu, jer sad mu je zatvorena i OG mu je 45 cm.a više ne moramo na kontrole jer ,pomozite dali da idemo tražit drugo mišljenje ili ????hvala

Darko Richter, dr. med.

13.07.2011. 13:30

Kao što vidite, D3 vitamin nema veze sa zatvaranjem fontanele. Zatvorila se. Opseg glave je nešto već od uobičejanog prosjeka, ali je takav bio i na rođenju, pa je u sveukupnoj dinamici njegova glava uredno rasla, niti više,niti manje.Dijete treba cijele prve godineuzimati vitamin D, a i tijekom zimskih mjeseci u drugoj godini života.