Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vjezbe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natazd

06.10.2010. 22:50

Poštovani,
dijete je staro 3 mj. i 3 tj. Da ne prepisujem cijelo otpusno pismo naznacit cu samo ono najbitnije. Rođen je u 40 tj GD, PT 4050g, Apgar 10/10. Drugog dana po porodu zamijećeni klinički i lab. znakovi konatalne infekcije koja nije etiološki dokazana Tijekom boravka liječen kombiniranom AB terapijom 10 dana. Imao žuticu. Bio na fototh. UZV mozga bio uredan. Kardiološki nalaz uredan. U rodilištu boravio do 13. dana života. Otpušten kao N a tempore hypertrophicus infectio conatalis susp, icterus, foto, bradycardia e causa ignota. OAE poz obostrano.
Dakle djetetu je drugog dana zivota zamijećena bradikardija za koju doktori nisu znali uzrok. Pretpostavljali su da se radi o nekoj infekciji, ali svi laboratorijski nalazi su bili i vise nego uredni. Dijete je bilo u inkubatoru na stalnom pračenju. Za to vrijeme sam se izdajala i djetetu su davali moje mlijeko. Šestog dana su mi dozvolili da dijete podojim na odjelu intezivne skrbi. Nakon toga sam ga nastavila redovno dojiti i kako i zbog čega ne zna se, ali bradikardija kako došla tako prošla. 13. dan smo otpušeni kući uz preporuku da dijete napravi kontrolni pregled kod neuropedijatra sa 2 mjeseca starosti. Međutim mi smo tek sada došli na red i neuropedijatar je napisao slijedeće: Pretio za dob. U položaju na leđima ekstremiteti djelomično odignuti od podloge. Povremene distone attake. U trakciji glava surađuje, u pronaciji oslonac na obje podlaktice. U vertikali ne upire i ne korača. Tonus normo hipo, tetivni r simetrični, patološki se ne izazivaju. Galant još nazočan, Moroov r I faza.
UZV glave: pojačana ehogenost bijele tvari obostralno frontalno Pv izrazitije lijevo po hipoksičnom tipu. Blago dilatirano rogovi lat komora L=D 6mm. Ostalo b.o.
Upućuje se FIZIJATRU.
Dg: F82
Marcus Gunnov s.

Molila bih vas ako mi možete objasniti nalaz neuropedijatra uključujući i ultrazvuk glave. Pitala sam liječnika da mi on to pojasni, ali nije bio njegov dan (bio je izrazito nervozan) i samo mi je odgovorio da je sve ok na ultrazvuku, ali da dijete mora na vježbe i upućeni smo fizijatru. Da li mislite da po ovom nalazu dijete mora ici fizijatru jer meni se cini da je sa djetetom sve u redu (nije mi prvo dijete). Vec je sa tri mjeseca poceo hvatati rukicama igračke obješene odozgo krevetica, gledao ruke, trpao prste u usta, guguce, okrece se samostalno s ledja na bok. Ne znam zbog cega lijecnik misli da nesto sa motorikom nije u redu (kad ga je pregledavao pred dijete je stavio igracku, a dijete je nije htjelo primiti vec je mirno ležao jer sam ga probudila tek minut prije toga). Je li to danas neka moda da svako drugo dijete ide na vježbe ili mome djetetu po ovim nalazima to zbilja treba? Još jednom napominjem da sam pokusala pricati sa lijecnikom koji je napravio pregled ali nikakav odgovor nisam dobila.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2010. 10:40

Nalaz neuropedijatra zna samo on. Tko je on/ona?
Pitanje svih pitanje jest, zašto idete doktoru? Meni nije dovoljno da vam je to netko rekao, već, kada vam re rekao, zašto je to rekao, i zašto va, npr. , nije poslao endokrinologu?
F82 znači da je uočio specifične poremećaje razvoja motorike.
Ja bih vjerojatno vidio zdravo dijete na pregledu.

natazd

07.10.2010. 21:30

Zahvaljujem na odgovoru.
A sada moj odgovor na pitanje svih pitanja, zašto smo išli neuropedijatru. Prilikom otpusta iz bolnice na otpusnom pismu liječnik neonatolog napisao je da je potrebna kontrola neuropedijatra u dobi od 2 mjeseca. Meni to osobno nije nitko rekao jer da mi je rekao svakako bih pitala zasto je to potrebno. Ovako smo na odlasku iz bolnice dobili komad papira bez objasnjenja na kojem je pisalo to sto je pisalo. Naš liječnik pedijatar prilikom redovnih sistematskih pregleda nije vidio nikakva odstupanja djetetova razvoja od normalnih ali je rekao da s obzirom na preporuku liječnika neonatologa da ce nam dati uputnicu za neuropedijatra. I tako smo dosli do te dijagnoze i do toga da nas šalju fizijatru. Ja osobno mislim da je s djetetom sve u redu, tim više sto se eto bas danas u dobi od nepuna 4 mjeseca samostalno okrenuo s leđa na trbuh, glavicu u potrbušnom položaju drži čvrsto, hvata igračke, stavlja ih u usta, odiže glavicu od podloge kad je polegnut na leđa ( to je počeo tek prije 2 dana). Moj zdravi razum mi govori da djetetu nisu potrebne nikakve vježbe, ali ja svakako manje znam o tome od liječnika neuropedijatra.
Zašto mislite da je djetetu potreban endokrinolog? Malo je bucmast (liječnik je napisao pretio za dob),ali je iskljucivo dojeno dijete koje voli jesti, a ja na žalost podoje ne mogu dozirati osim da se izdajam i dajem mu na bočicu količinu koja piše na nekim tablicama, a to mi ne pada na pamet. Valja dijete samo zna kad je sito i koliko mu treba. Takav mu je bio i brat te dobi pa je kasnije sve doslo na svoje kad je dijete prohodalo i počelo se više kretati.

Darko Richter, dr. med.

08.10.2010. 12:30

Riječ je, po mojem dojmu, o već "standardnoj" praksi liječnika, koji se, da bi se ogradili od bilo kakvih budućih mogućih prigovora ili tužbi roditelja, preporučuju preglede u nedogled, s time da ovaj puta čak i nije jasno zašto bi to trebao biti neuropedijatar. Imao je, prema vama, perinatalnu infekciju, ali je ona bila nedokazana, čak niti u općim laboratorijskim pokazateljima upale, nje izgleda da nije bilo. Meningitisa, kao jednog od najgorih oblika perinatalne infekcije, dakle, sigurno, nije bilo.
Zato mislim da je, odnekuda, netko rekao "infekcija", i bez, obzira na sve, i na činjenicu da dijete nije imalo meningitis, ipak ide neuropedijatru. Zato sam pitao, a zašto, npr., ne ide endokrinologu, a mogao sam napisati još preostalih 9 pedijatrijskih subsepcijalista. Jednostavno, nije mi jasna veza pretpostavljene perinatalne infekcije, koja sasvim sigurno nije bila meningitis, i neuropedijatrijske obrade kasnije.
Ili da kažem, jasna mi je u okviru onoga što sam napisaou prvoj rečenici, ali, se s takvom praksom ne slažem.

mshell

03.12.2010. 11:21

Poštovani,
moje dijete ima 4 mjeseca i dva dana. Rođen 41 tj, zbog zastoja glave na izlazu porod se dovršava VE, APGAR 9/10, RM 4200/54cm. U dobi 52 sata premješten na neonatološki odjel zbog sumnje na SIAI. Febrilan 38,2. Provedena dvojna antibiotska terapija. Otpušten kući 10 dana nakon poroda dobrog općeg stanja. UZ mozga pojačana ehogenost uz prednje rogove lateralnih komora (prepisujem doslovno iz nalaza). Kontrolni UZ mozga s 2 mjeseca uredan. Nakon kontrole kod bolničkog pedijatra sa 2 mjeseca upućen fizijatru i fizioterapeutu (nalaz: somatski status uredan. Neurološki status: senzorika uredna, tonis snižen, u trakciji glavica zaostaje, izvija se, u ventralnoj suspenziji fleksija, u otrbušnom oslon na zatvorene šakice i podlaktice, izvija se, refleksi simetročni, san uredan). Nalaz fizijatra sa 3 mjeseca: neurološki status: senzorika uredna, tonusi promjenjivi, češće sniženi, motorika oskudna (tek probuđen), pruža ruku prema igrački. U pronaciji nestabilan uz izvijanje, ima oslonac na korjenu zatvorenih šakica, u trakciji glava zaostaje, kratko ima oslonac na plantama, u horizontalnom Colidu simetrično ispruža ruku sa zatvorenom šakicom, u Landau sa izvija u opistotonus, u Peiper Isbertu ruke po 90st, izvija se. u Vojtinom Moro II faza. Po koja spontana uplašena reakcija. Zaključak: razvojna gimnastika svakodnevno, 1x mjesečno sa fizioterapeutom.
Bolnički pedijatar 3 mjeseca i 10 dana.
Somatski staus uredan. Neurološki status: senzorika uredna, tonus promjenjiv, povremeno uplašene reakcije, šake zatvorene, u trakciji uredan, astazija i abazija, potrbušno se izvija, oslon na ekstendirane ruke i zatvorene šake, majka veli da pruža ruke prema igrački, da kreće preko medijalne linije, refleksi simetriučni, Moro pozitivan u prvoj fazi, san miran.
SAd, s puna četiri mjeseca, počinje se okretati na bok, mislim. Nisam sigurna da li je to okretanje koje je normalno za tu dob ili se dijete izvija, jer kad se okreće, zabacuje glavicu. Pitam da znam da li da mu to dopuštam i potičem, ili, kako su me upozorili u bolnici, sprečavam izvijenje tako da ga držim u ravnom položaju? Inače, razvojnu gimnastiku radimo apsolutno svaki dan 4x otkad smo došli iz bolnice, a zadnjih mjesec dana ga i intezivno stavljamo u potrbušni položaj, te radimo s njim i vježbe rotacije iz leđnog u potrbušni položaj i obrnuto.
Što se tiče infekcije zbog koje je i bio prvotno premješten na neonatologiju, rađena su dva kontrolna laboratorijska nalaza krvi i urina, oba b.o. Sisao dva i pol meseca, sada bebimil 5xdnevno.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Darko Richter, dr. med.

03.12.2010. 16:00

Ja vam na ovo ne mogu dati nikakvu uistinu sigurnu pomoć.
Gdje je dijagnoza? Koja je dijagnoza? Ima li dijagnozu?
Ako je dijete cerebralno oštećeno, onda se zna koje se vježbe rade.
Ako nije, čemu vježbe?
Pogotovo ovo: " ... da li da mu to dopuštam i potičem, ili, kako su me upozorili u bolnici, sprečavam izvijenje tako da ga držim u ravnom položaju?" Kako se to može dojenčetu od 4 mjeseca narediti, narinuti, ili potaknuti, dopustiti da se izvija, ako mu je to ćef? Stop nasilju nad djecom.
Ako dijete izvodi neke kretnje, i ako su te kretnje patološke, i ako su u okviru dijagnoze nekakvog cerebralnog oštećenja, onda za to postoje vježbe, a ne dogovaranje s djetetom.
Morate biti jasni i glasni u svojem pitanju neuropedijatrima - fizijatrima i inima koji sada vode vaše dijete: je li moje dijete bolestno? ima li moždano oštećenje? Ako nema, čemu vježbe? Da ne dobije ono što više ne može dobiti?